NOVI UDAR NA SELAKU: Morate da legalizujete štale, svinjce, kokošinjce, SEPTIČKE JAME i garaže!

Proteklih godina širom Srbije niše „na divlje“ nisu samo kuće i zgrade.

Prema podacima iz Baze nelegalno izgrađenih objekata, čak 966,514 njih su štale, svinjci, kokošinjci, golubarnici, ali i garaže, ostave, septičke jame, bunari ili cisterne za vodu.

U nekim lokalnim samoupravama, kao što je Sombor, broj pomoćnih i ekonomskih objekata koji su izgrađeni bez građevinske dozvole pet puta je veći od broja stambenih objekata. U ovom gradu je izgrađeno 7.777 stambenih objekata, a čak 19.943 pomoci i 21.636 ekonomskih.

Loading...

Uz gotovo svaku kuću, vlasnici su dograđivali garaže i šupe, a u selu su bez plana i kontrole nicale staje, objekti za skladištenje stočne hrane, ambari, pušnice … Svi ovi objekti su sada predmet ozakonjenja, pa su ih komisije popisale, a vlasnici će Morati da pošitju proceduru za legalizaciju.

„Na osnovu informacija koje su naši timovi prikupili strujom terenskih kontrola radila za osiguranje i građanskih inspekcija, utvrđeno je da, naročito na teritoriji Vojvodine, postoje veliki broj pomoćnih i ekonomskih objekata koji su izrađeni bez građanske dozvole“, u Ministarstvima građanstva, saobraćaja I infrastrukturu.

U nekim opštinama i zemljama postoji broj pomoćnih i ekonomskih objekata koji su izgrađeni bez građanske dozvole i tri puta je veći od broj stambenih objekata. U seoskom podrućjim domaćinstvima, imaćemo po pet i više objekata.

U resornom ministarstvu napominju da je procedura prilikom ozakonjenja kuća i ekonomskih i poslovnih objekata ista, ali da postoji razlika u neophodnoj tehničkoj dokumentaciji i visinama taksi za ozakonjenje.

Nacelna gradska uprava u Somboru Helena Roksandić Musulin kaže da su u ovom gradu poslušali preuređenje Ministarstva graðevinarstva i da će plaćati taksu od 5.000 dinara, bez obzira na broj pomoćnih objekata na jednoj parceli. Popisom ilegalnih objeka u ovom gradu obuvao je i više od 15 sela, u kojima svako domaćinstvo ima po nekoj ko objavi za smestaj mehanizama, životinja ili stočne hrane.

„Za sve objekte pravimo jedno rešenje i naplaćujemo jednu taksu, jer bi u suprotnim građanima imali veliki trošak, pošto imam po nekoli ambara, šupa i ostali objeka na nižu“, objašnjava se nagrada.

„Konkretnu namenu svakog objekta ponavljamo što je sasvim tek na osnovu izveštaja o zagušenom stanu. Zbog velikog broja objeka, mogla sam ugostiti 20 arhitekata, građana i pravnika. Nedeljno je donelo oko 1.000 rešenja o okončanju. “

Izvor: Večernje novosti

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *