NOVI TEMPERATURNI ŠOK Narednih dana promenljivo vreme, a za praznik i do 20 STEPENI!

Do kraja sedmice će se uglavnom smenjivati sunčani i kišni intervali, ali nas za praznik, Dan državnosti, očekuju prolećne temperature i do 20 stepeni!

Svi koji planiraju da otputuju negde tokom predstojećih praznika, mogu da budu spokojni jer se za nedelju i ponedeljak predviđa mnogo sunca i lepog vremena.

Ovo, međutim, teško da će ići na ruku onima koji planiraju boravak na planinama i skijanje pošto će na Zlatiboru, na primer, u ponedeljak 17. oktobra, biti čak 15 stepeni! Dakle, teško je očekivati beli pokrivač, barem onaj prirodni.

Loading...

Meteorolog Đorđe Đurić kaže za „Blic“ da će u petak biti prolazno naoblačenje praćeno kišom, a na planinama sa snegom.

– Ciklon koji dolazi iz Velike Britanije doći će do nas u slabljenju, te nas za vikend očekuje stabilno vreme. U subotu će biti suvo, sa sunčanim intervalima, i temperaturama oko 10 stepeni – kaže za „Blic“ Đurić.

Kako dodaje, u nedelju će biti sunčano i toplije vreme, dok će u ponedeljak temperatura biti oko 15 stepeni, a lokalno i do 20!

– Pored toga, hladan ciklon sa Severnog Atlantika doneće na severu Evrope oluju, a kod nas tople vazdušne mase. U utorak će biti manje zahlađenje ali ne drastično – kaže Đurić.

Ako je verovati srednjoročnim prognozama, sve do 25. februara maksimalne dnevne temperature, u većini gradova, neće biti ispod 15 stepeni. I kako trenutno stoje stvari, ovo će u Beogradu biti prva zima u istoriji bez snega!

Idealno vreme za Adu Ciganliju
Idealno vreme za Adu Ciganliju

Kako se nagli porast tempereature odražava na ljudski organizam objasnila je načelnica Hitne pomoći u Beogradu, doktorka Mara Petrović.

– Takve promene u temperaturi teže podnose starije osobe i hronični bolesnici. Kod njih može doći do pada krvnog pritiska, gušenja, malaksalosti, slabosti. Kada je reč o mlađoj populaciji, može doći do pada koncentracije, nesanice, nervoze, ali takođe može da nastupe glavobolja i malaksalost – rekla je doktorka Petrović

Izvor: Blic

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *