NOVI MODEL NA KORAK OD KRAGUJEVCA: Fijatova „đardinijera“ proizvodiće se u Srbiji? (FOTO)

Naša fabrika očekuje „zlatni status“ 

U Kragujevac stiže nova „đardinijera“.

Da bude jasnije, reč je o novom modelu iz porodice 500, koji bi trebalo da zameni na tržištu model 500-L. U ponudi glavnog italijanskog proizvođača automobila postepeno će doći do „rokade“, a objavljen je i render (ilustracija mogućeg izgleda) budućeg kragujevačkog aduta.

Loading...

U budućnosti će se Torino fokusirati na porodicu 500, tvrde italijanski izvori, a klasična verzija ovog modela i dalje će dominirati u A segmentu automobila. 

A model „500-Ks krosover“, s obzirom na izuzetan uspeh ostvaren u prvim godinama prodaje, sigurno će u budućnosti predstavljati novu generaciju, koja stiže do 2021. godine.

Konačno, najvažniji „fijat 500 đardinijera“ biće smešten u C segmentu tržišta i zameniće u opsegu model 500-L.

Kompanija „Fijat Krajsler automobili Srbija“ potvrdila je prošle godine kompanijski „srebrni status“ i dobila dva nova boda što je osnova da se ove godine kvalifikuje za novi model. Reč je o ozbiljnoj proveri kvaliteta i spremnosti za proizvodnju svetske klase (WCM).

#Fiat 500 Giardiniera prenderà il posto della 500L https://t.co/qSPltVssjO pic.twitter.com/7dYkY0C5Ne— ClubAlfa.it (@ClubAlfaIt) 26. август 2019.

Kragujevačka fabrika je dakle potvrdila „srebrni status“ i dobila dva nova poena, pa ih sad ima ukupno 68, odnosno samo dva manje od „zlatnog statusa“, ali se očekuje da će taj nivo dostići krajem ove godine, čime će joj se otvoriti nove perspektive.

I samo zadržavanje „srebrnog statusa“, uz dva dodatna poena, u godišnjem ocenjivanju organizacije i kvalitetnosti rada, bezbednosti i proizvodnog procesa, obučenosti radnika i drugog, pokazuje, tvrde u ovim krugovima, da menadžment „Fijat Krajsler automobila“ ozbiljno računa na kragujevačku fabriku, koja bi sa gotovo izvesnim „zlatnim statusom“ u proizvodnji automobila svetske klase napokon trebalo da dobije proizvodnju novog, to jest još jednog modela. 

Pre nekoliko nedelja pojavila se vest da će se novo vozilo proizvoditi u Kragujevcu.

Olivije Fransoa, šef marketinga i brenda „Fijata“, još u martu je najavio proizvodnju „krosover“ modela za porodice koji bi imao sedam sedišta i spekuliše se da će se sklapati baš u Kragujevcu.

tori InvestireOggi @Motori_IO

Fiat 500 Giardiniera sostituirà la 500L? https://www.investireoggi.it/motori/?p=48238  2:01 PM – Aug 26, 2019Twitter Ads info and privacy See Motori InvestireOggi’s other Tweets

Ako se ova vest ukrsti sa tvrdnjom iz Vlade Srbije da pregovori sa „Fijatom“ teku u dobrom smeru, jasno je da to donosi novi optimizam u Kragujevac. Radnici se vraćaju sa kolektivnog godišnjeg odmora 3. septembra i od tog datuma počinju redovnu proizvodnju, a obim rada zavisi od narudžbina.

Naime, gigant iz Torina ne proizvodi automobile „od oka pa koliko se proda“, nego od dilera širom sveta dobije podatke o tražnji i prema njima se upravlja. Model „fijat 500-L“ je posustao, tražnja je sve manja, pa se dugo razvlačilo pitanje – šta dalje.

Jedini izbor je bio novi model za montažu ili gašenje fabrike. Sad je izvesno da je prva opcija prevagnula što je dobra vest za Kragujevčane, kao i za celu Srbiju.

Ono što je još ostala nepoznanica za sada jeste pod kojim uslovima će nastaviti da posluje u Srbiji zato što je desetogodišnji ugovor istekao, ali zna se da je od početka godine do sredine jula u kragujevačkoj fabrici proizvedeno 25.000 automobila. Predviđa se da će u septembru, za desetak dana rada, sa montažne i proizvodne trake sići oko 4.000 novih gotovih automobila.

Izvor: Srbija Danas/Politika

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *