Nisu svi za sve: Koja je RAZLIKA između belog, žutog i crvenog luka?

Postoje razlike između belog, crvenog i žutog luka u obliku, ukusu i boji, ali se u tiganju svi ponašaju isto.

Kada imate recept u kome se nalazi luk, sigurno mislite da možete da iskoristite bilo koji imate u frižideru. A da li je baš tako?

Pre nego pređemo na razlike između lukova, evo par saveta kako da izaberete onaj pravi u prodavnici.

Kada kupujete luk, trebalo bi da vodite računa i birate one koji deluju teže i čvršće u rukama. Izbegavajte mekane ili one koje imaju oštar miris prilikom čišćenja. Ovo je znak da je luk star. Osim belog, ostale vrste luka mogu se čuvati i nekoliko nedelja u tamnoj ili hladnoj prostoriji.

Loading...

Žuti luk

Žuti luk je obično veličine pesnice, ima prilično težak spoljni sloj i nekad se teže seče. Ova vrsta luka je malo slađa i ima delikatan ukus. Poseduje lep balans ljutine i slasti. Što se duže kuva, postaje slađi.

Beli luk

Ovaj luk se dosta razlikuje od ostalih. Uglavnom ima oštriji ukus od žutog i tanju, papirastu ljusku. Može da se kuva kao i žuti, ali najbolje ja kad se isitni i izmelje i doda salatama.

Crveni luk

„Crna ovca“ u porodici. Iako izgleda drugačije, sa tanjom ljuskom i crvenkastim mesom, veoma je po ukusu sličan žutom luku. Najčešće se koristi u salatama i tortiljama.

Slatki luk

Veoma je sličan žutom luku. Deluju sično, ali ima potpuno drugačiji ukus.

Nedostaje mu oštrina ostalih lukova i zaista ima sladak ukus. Ovo je razlog zbog čega svi volimo da ga stavimo tanko iseckanog u sendviče.

Može da varira u boji od bele do žute i ima zgnječen izgled. Veoma je kvarljiva namirnica za razliku od ostalih sorti i trebalo bi ga čuvati u frižideru.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/telegraf.rs

 

Post Author: Kragujevčani

Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *