NEMA DELJENJA IGRAČAKA, STARIJI SA MASKAMA „Batut“ izdao čitav spisak MERA ZA DECU i ponašanje u parkovima i na igralištima

Na sajtu Instituta „Batut“ stoji prvenstveno da decu treba voditi u parkove i igrališta koja su blizu mesta stanovanja, jer na taj način se smanjuje upotreba javnog prevoza u kome je mogućnost zaražavanja veoma visoka.

1. Nema deljenja igračaka ni sokića

Generalne preporuke su da se na otvorenom drži distanca, a to u ovom konkretnom slučaju znači da bi trebalo da se deca igraju u što manjim grupama – do petoro dece. Ovo jedino ne važi ako deca žive u istom domaćinstvu. Takođe, ono što će obradovati sve jedince koji su poznati po tome da ne vole da dele svoje stvari je preporuka da se deca igraju samo svojim igračkama kao i da nema deljenja hrane i pića. Takođe je napomenuto da se deca igraju samo onim igračkama koje mogu da se peru ili dezinfikuju.

2. Dezinfekcija, dezinfekcija, dezinfekcija

U preporukama se apostrofira da je dezinfekcija ruka, osim održavanja distance, jedna od najbitnijih mera. Tako se sugeriše roditeljima da uvek kod sebe imaju dezinfekciono sredstvo koje je na bazi 70 odsto alkohola kojim će prskati površine sa kojima se dolazi u kontakt, ali i ručice mališana. Takođe po povratku kući neophodno je da dete temeljno opere ruke.

Loading...

3. Pričajte sa decom o koroni

Kao posebna stavka izdvaja se i da bi roditelji odnosno staratelji trebalo da edukuju decu o značaju pridržavanja ovih mera. U preporukama se dodaje i da to treba uraditi kroz igru. Mališanima je važno objasniti da izbegavaju grljenje, ljubljenje i sve druge prisne kontakte s ljudima, ali i da pored osnovnih higijenskih navika sada treba da upražnjavaju i neke dodatne.

4. Deca do dve godine ne nose maske

Deca mlađa od dve godine ne moraju da nose maske, dok mališani starosti od dve do 10 godina bi trebalo da nose maske, ali bi to trebalo vremenski ograničiti na dva sata tako da izbegavajte duže zadržavanje u parku ili igralištu. Takođe, roditelji i staratelji moraju biti u mogućnosti da stalno nadziru mališane dok nose maske. Preporuka Instituta „Batut“ je i da roditelji ne vode decu u kupovinu ako to nije neophodno.

Izvor: Blic

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *