Naše omiljeno voće je najprljavije i ima najviše pesticida: Da li znate šta pojedete kad zagrizete jagodu?

Da li ćete se posle ovoga usuditi da odete do pijace i kupite jagode?

Jagode su ove godine ponovo prve na listi poljoprivrednih proizvoda s najvećom količinom ostataka pesticida. U samo jednom uzorku kontrole su pokazale ostatke čak 20 različitih pesticida, dok je više od 98 odsto uzoraka jagoda, spanaća, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka bilo pozitivno na ostatke najmanje jednog pesticida, pokazalo je istraživanje Američke radne grupe za životnu sredinu.

Odmah iza jagoda nalazi se spanać u kome je pronađeno hemikalija 1,8 odsto više nego kod drugih, a onda slede nektarine, jabuke, grožđe, breskve, višnje, kruške, paradajz, celer, krompir i ljuta paprika.

Na listi poljoprivrednih proizvoda s najvećim količinama ostataka pesticida ove godine našli su se i spanać, jabuke, grožđe, breskve, paradajz, celer, ali prvi put i ljuta paprika.

Loading...

Svaki od ovih poljoprivrednih proizvoda bio je pozitivan na ostatke pesticida, i to u većim koncentracijama od ostalih proizvoda na listi.

Da bi rezultati bili što verodostojniji, aktivisti su se tokom ove akcije ponašali kao kupci, kupovali su voće i povrće na pijacama, potom ga prali, kako to obično rade kupci, pa su ga tek onda testirali.

Najvažnija preporuka organizacije je da se kupci sve više okreću organskom voću i povrću, ali se onima koji to nisu u mogućnosti savetuje da pažljivo biraju proizvode i da ih temeljno peru. Pre upotrebe, pranje bi trebalo da traje najmanje 30 sekundi.

Međutim, oglasili su se i proizvođači svežeg voća i povrća koji kažu da kupci mogu da budu mirni jer je, kako navode, i njima najvažnija bezbednost hrane koju prodaju.

Potrošači više nego ikada imaju izbor kada je reč o svežem voću i povrću i mogu da biraju šta će da kupe i konzumiraju – izjavili su predstavnici Udruženja proizvođača i trgovaca svežim poljoprivrednim proizvodima.

Uporedo s listom „najprljavijih“ ovo udruženje objavilo je i 15 vrsta voća i povrća koje je najčistije. Na prvom mestu je avokado u kome je kao i u uzorcima kukuruza šećerca pronađeno manje od jedan odsto ostataka pesticida, a potom slede ananas, kupus, luk, mango, dinja, karfiol i brokula

iZVOR:

Post Author: Kragujevčani

Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *