Napustili Beč, pa u Šumadiji napravili atrakciju za koju zna pola Evrope (FOTO)

Napustili Beč, pa u Šumadiju napravili atrakciju za koju zna pola Evrope (FOTO)
Za pripremu hrane ne kupuju ništa sem soli- sami gaje pšenicu i heljdu za hleb, povrće, stoku. Kolači su sa medom, pečurke brane u šumi, rakija od divljeg voća.

Kada su se iz Beča u Šumadiji doselili Igor Šonenberger Gajić i njegova supruga Nana, Švajcarkinja, imali su za cilj prvenstveno da u pitomom napuštenom selu Kamenica gaje decu. Želeli su da ih drže dalje od nezdrave hrane i vazduha, TV-a.

Onda su počeli da smišljaju od čega će u Šumadiji živeti. Upoznali su komšiju, penzionera Ljubišu Simovića. Sa njim su načinili turističku atrakciju “bogu iza leđa“, za koju ne zna niko u obližnjem Kragujevcu, ali zna pola zapadne Evrope!
U selu Kamenica kraj Kragujevca, zaseoku Glogovac, sada godišnje odmore provode turisti iz Austrije, Nemačke, Engleske, Švajcarske, Italije, Španije… Oni u selu idu na jahačke ture od šest do 12 dana, kroz divljinu, stižući tako i do Divčibara. Usput se hrane i biljem i pečurkama koje nađu, kuvajući variva. U tome im pomaže upravo Šumadinac, Ljubiša Simović, vrsni poznavalac 200 vrsta bilja i isto toliko vrsta gljiva.

CopyAMP code

igor-sonenberg-gajic-i-supruga-nana-selo-kamenica-9

Foto: Telegraf

Šumadinac, Ljubiša Simović je vrsni poznavalac 200 vrsta bilja i isto toliko vrsta gljiva

igor-sonenberg-gajic-i-supruga-nana-selo-kamenica-15

*Foto: Telegraf

– Ja vodim i obuku preživljavanja u prirodi, godinama sam bio instruktor preživljavanja za vojsku i policiju. Goste učim i da prepoznaju gljive i pripremaju ih. Na jahačkim turama dnevno prelazimo po 30 kilometara, a spavamo u seoskim kućama. Takođe, naši gosti mogu za svoj odmor izabrati i foto safari- slikanje divljih životinja u prirodi. Upoznajemo ih sa istorijskim znamenitostima Srbije, pokazujemo im ono najlepše – objašnjava Simović.

igor-sonenberg-gajic-i-supruga-nana-selo-kamenica-13

Foto: Telegraf

Seosko domaćinstvo porodice Šonenberger iz Švajcarske

igor-sonenberg-gajic-i-supruga-nana-selo-kamenica-8

Foto: Telegraf

Premorene goste u seoskom domaćinstvu pretvorenom u turistički kompleks čekaju Igor Šonenberger Gajić i njegova supruga Nana, Švajcarkinja čija je majka Srpkinja. Ona je advokat. Igor je Bosanac, po profesiji fizioterapeut. Zadužen je da goste obraduje masažom i ponudi im ekskluzivnu saunu na drva.

– U Srbiju samo došli pre četiri godine, sa dvoje dece. Sada imamo četvoro mališana starih od šest godina do bebe. Došli smo da bi ih odgajali u prirodi, zdrave i što dalje od masovne kupovine i loše hrane. Ja sam znao da ću nešto ovde smisliti da bih preživeo, i smislio sam. Radim nešto što volim, gajim zdravu decu i uživam. Uživaju i moji gosti – kaže Igor.

igor-sonenberg-gajic-i-supruga-nana-selo-kamenica-12

Foto: Telegraf

U ponudi je i ekskluzivna sauna na drva

Nana dodaje da gostima nude sav luksuz najzdravije hrane, vode i vazduha u Šumadiji, nude im ono što u gradovima zapadne Evrope decenijama nisu imali i osetili, samo im ne nude TV prijemnike.

– Gosti ih ne žele, a deci ne dozvoljavamo. Imamo internet, pa biramo šta ćemo gledati- kaže Nana.

Turisti iz belog sveta ili plaču ili kupuju imanja u okolini

igor-sonenberg-gajic-i-supruga-nana-selo-kamenica-11

*Foto: Telegraf

Nakon boravka u Kamenici, u ekološkom seoskom domaćinstvu “Glogovacation”, koje je kategorizovano sa četiri zvezdice gosti iz belog sveta ili plaču ili kupuju imanja u okolini.

Plaču, jer su osetili šta nisu nikada pre, drugi daju otkaze na poslovima jer shvataju da novac nije svrha postojanja, a treći planiraju da se dosele u Šumadiju. Dvoje su već u procesu kupovine imanja.

Penzioner Ljubiša Simović, Igorov i Nanin partner u poslu, kaže da su njihovi gosti zapanjeni lepotama Srbije, da vide ono što mi, živeći ovde, ne umemo. Gosti iz zapadne Evrope najpre zaneme na prvom ručku.

Gosti iz Zapadne Evrope zaneme na prvom ručku

– Naš gost od oko 43 godine rekao nam je da je posle 30 godina prvi put kod nas u ustima osetio pravi ukus ćuretine. Razrogače oči kad osete miris našeg hleba, ukus hleba. Za njih je otkrovenje kada im spremimo pljeskavice od kopriva i integralnog pirinča, a nisu bljutave i bezukusne. Aplaudiraju našim kobasicama od mangulice i divljači. U pitanju su ljudi koji pola života jedu povrće koje svo ima isti ukus – obrazlaže Simović.

On kaže da u pripremi hrane za turiste oni ne moraju da kupe ništa sem soli. Sve ostalo sami gaje. Najpre uzgajaju pšenicu, heljdu i raž od koje prave hleb.

U pripremi hrane za turiste ne kupuju ništa sem soli

igor-sonenberg-gajic-i-supruga-nana-selo-kamenica-7

*Foto: Telegraf

Gaje svo povrće koje koriste, u šumi beru bilje i pečurke. Sami čuvaju svu stoku čije meso spremaju. Rakije koje nude turistima su od domaćih starih sorti šljive i kruške. Slatka su od seoskog voća.

Za kolače koriste med, ne šećer, ali i domaće orahe, one male, neugledne.

Velika nemačka turistička agencija prodaje njihove aranžmane

Za ekološko seosko domaćinstvo “Glogovacation” skoro niko u Šumadiji ne zna, ali zna velika nemačka turistička agencija koja prodaje njihove aranžmane.

Izvor: Telegraf / Marija Raca

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *