Najprljaviji gradovi u Srbiji, ljudi besni: „Kakvo Kraljevo? Da vidite tek kako je u našim mestima“

Jesu li ovo najprljaviji gradovi u Srbiji

Ilustracija: Nikola Jovanović

Kraljevčani se ovih dana žale kako se njihov prelepi grad pretvorio u izložbu mini deponija, koje su, malo po malo, nikle kraj svakog kontejnera. Neredovno pražnjenje kanti i čišćenje grada, sjedinjeno sa životinjama i vetrom koji raznose smeće, kako kažu, prevazišlo je svaku granicu. Dok su oni spremni da čak i obustave plaćanje komunalija ako se situacija ne reši, građani drugih mesta u Srbiji odgovaraju: „Ovde je još i čisto kako je kod nas“.

– Pedest godina živim u najlepšem gradu, nekada najčistijem gradu Kraljevu. Ovo je zaista strašnooo! Đubre svugde oko nas, vade se sekundarne sirovine iz kontejnera, ostavljaju se pune kese đubreta, nameštaj, sanitarije… Verujem da je i u drugim gradovima slična situacija. Koliko se osuđuje JKP „Čistoća“, treba da svi građani vode računa o svom gradu – napisala je jedna čitateljka Telegraf.rs portala

Loading...

A drugi kažu da je situacija itekako slična. Naročito se žale Kragujevčani.

KRAGUJEVAC

– Najprljaviji su gradovi na jugu Srbije, pogotovo Kragujevac. Dođite u Kragujevac iz Kliničkog centra ili u Jagodinu iza Zelene pijace, pa se uverite – odgovorili su čitaoci.

Čistoća u Kragujevcu

Građani se žale na čistoću Kragujevca. Da li su u pravu? Foto: Telegraf.rs

Kragujevac bi, doduše, problem mogao da reši u bližoj budućnosti. Ovaj grad će u naredne tri godine dobiti Regionalnu deponiju komunalnog otpada, koju će, pored Kragujevca, koristiti još sedam opština iz centralne Srbije – Aranđelovac, Topola, Batočina, Lapovo, Rača, Knić i Rekovac. U pitanju je zapravo sanacija 60 godina starog smetlišta u Jovanovcu i izgradnju postrojenja za mehanički i biološki tretman smeća.

Nedavno je i združenom akcijom komunalnog inspektorata i komunalne policije prinudnim putem izvršeno čišćenje neurednog dvorišta na uglu ulica Mileve Rajicević i Miloja Radosavljevića u Kragujevcu.

MLADENOVAC

– Niste bili u Mladenovcu da vidite sta je prljavština – odgovorio je jedan od čitalaca.

U Mladenovcu je pre tri godine širom mesta postojalo oko 50 divljih deponija i smetilišta. Kese pune đubreta, životinjske kože, stari šporeti bili su stalni prizor kraj seoskih puteva. Najviše smeća bacano je oko mostova, u koritima rečica, gde su se neretko skupljali čopori pasa, hranili na otpadu i raznosili ga dalje.

Đubre, kontejner, smeće, deponija

Smeće i u okolini Beograda Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Ovog maja stanari Kosmajske i Ulice Braće Badžak u Mladenovcu žalili su se jer im nadležni nedeljama ne prazne kontejner, zbog čega se nasred ulice stvorila deponija. Pretili su da će čak skupiti smeće u džakove i u znak revolta ih odneti na vrata nadležnih.

PRIJEPOLJE

– Prijepolje definitivno najprljaviji grad u Srbiju . Ko nije prošao, ne zna. Užas – napomenuo nam je čitalac.

Grad na Limu ima dugu istoriju i rodno je mesto mnogih sportista i umetnika, ali nažalost i uveliko poznat po deponiji Stenjevine, koja se nalazi na ulasku u Prijepolje, na desnoj obali Lima. Sa leve obale brdo se iza nje ne vidi, jer ga je zaklonilo brdo smeća, koje tu s pauzom raste više do četiri decenije. Meštani naselja Zalug leti ne mogu da žive od smrada.

Deponija u Prijepolju

Deponija u Prijepolju Printskrin: Youtube/Istinomer

Kada Lim naraste, voda kupi smeće sa deponije i nosi ga ka Priboju. Meštani su više puta pisali peticije, blokirali deponiju, u nadi da će stati na put smeću koje ih truje decenijama, a Lim u plavnim godinama nosi svojim tokom.

Početkom avgusta ova nesanitarna deponija se zapalila, a snažan dim i neprijatan miris prekrio je deo naselja Zalug, a smrad se osećao gotovo i u centru grada.

TRSTENIK

– Ja sam iz Trstenika tu je svud smetište i u našoj Zapadnoj Moravi i u našim okolinim selima – kaže čitalac Telegraf.rs.

Da je u pravu dokazuje činjenica da je ovog leta količina smeća u Crnišavskoj i Odžačkoj reci bila glavni krivac što su trstenička sela Donja i Gornja Crnišava i Donji i Gornji Ribnik potopljena. Nakon što su domaćinstva uništena, a usevi propali, volonteri Crvenog krsta i aktivisti koji su došli na poziv opštine, očistili su priobalje Riljačke reke, a onda pokupili i otpad iz priobalja Crnišavske i Odžačke reke.

Velika Morava, smece, djubre

Đubre u rekama glavni razlog za poplavu Trstenika Foto: Tanjug/Dušan Aničić

No i dalje se najlon kese i džakovi puni smeća, građevinski materijal i druge vrste komunalnog, građevinskog, ali i hemijskog otpada, nalaze se duž toka Zapadne Morave. Građane tvrde da ih brine i to što se deponije nalaze i oko izvorišta sa kojih se opština Trstenik snabdeva vodom.

VRNJAČKA BANJA

– Komentarišem stalno za Vrnjačku banju, ali nikad niko ne reaguje. Isto ovako je i u Banji, niko ne čisti, stalno kontejneri puni. Obiđite ne šetalište, jer tu se jedino čisti, već van samog šetališta.

Vrnajčka banja

U Vrnjačkoj banji, kažu čitaoci, samo se centar čisti Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pre nekoliko godina pisali su mediji kako je najpopularnija srpska banja leglo je divljih deponija. Najnovija je nastala u jednom od okolnih sela tik uz Zapadnu Moravu. Meštani besne i tvrde da se otpad u najposećenijoj srpskoj banji tako odlaže već dve decenije.

Na udaru su zbog toga bili i poljoprivreda, ali i turizam od kog Vrnjačka banja živi. Nedavno su se na društvenim mrežama stanari Olimpijske ulice žalili kako zbog prepunjenih kontejnera ideja o tome da ovde dođete da uživate u čistom vazduhu pada u vodu. Izvor: Telegraf

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *