Najperspektivniji gradovi u Srbiji za mlade

Spread the love

U Srbiji, kao najperspektivnijim gradovima za pripadnike mlađe populacije ističu se univerzitetski centri. U pitanju su Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš. Ujedno su ovi gradovi i industrijski, ekonomski, administrativni i kulturni centri u svom delu Srbije.

Oni pružaju veliku i raznovrsnu ponudu sadržaja koji su prilagođeni interesovanjima mlađe populacije. Takođe, zbog prisutnosti velikog broja predstavništva inostranih kompanija, mladima se pruža prilika za pronalaženje interesantnih radnih mesta. Iako svi veći gradovi privlače pažnju ove populacije željne novih iskustava i upoznavanja novih ljudi i mesta. Među navedenim gradovima se posebno izdvojio Kragujevac. On je prepoznat od strane mladih kao grad koji im pruža mogućnost za dalji razvoj.

Zašto je Kragujevac izbor mladih?

Kragujevac, srce Šumadijskog okruga, je prepoznat kao najperspektivniji grad za mlade i često je njihovo mesto izbora za život i rad.

Razlozi za to su višestruki. Kao i svi drugi Univerzitetski centri, iz godine u godinu privlači veliki broj mladih brucoša iz ostatka Srbije. Pored obrazovanja, privlači ih i dostupni raznovrsni sadržaji koji odgovaraju potrebama i ukusu mlađe populacije. Za razliku od života u Nišu, Beogradu ili u Novom Sadu, u Kragujevcu kao najmanjem gradu od navedenih se značajno manje vremena provodi u kretanju po gradu.

Jedan od razloga je što je većina fakulteta smeštena nedaleko od centra grada, kao i studentski smeštaji. Dostupnost prevoza je značajno viša nego u ostalim mestima.

Na primer, start i prvi kilometar za vožnju taksijem iznosi oko 85 dinara u Kragujevcu, dok u Beogradu iznosi 235 dinara.

Značajno niži troškovi života su i na svim drugim poljima što je studentima veoma primamljivo budući da raspolažu sa ograničenim sredstvima. Cene iznajmljivanja stanova ili soba su značajno niže nego u drugim Univerzitetskim centrima, a i kada je u pitanju kupovina i prodaja stanova Kragujevac može da se pohvali prihvatljivim cenama.

Iako nešto manje raznovrsno u odnosu na veća mesta, noćni život je veoma bogat i finansijski pristupačniji. Pruža zanimljive izlaske i provod različitim grupacija koje imaju različite ukuse i očekivanja mesta za zabavu. Iako postoje dešavanja tokom cele godine, najveću pažnju mladih, iz cele Srbije, je privukao Arsenal fest koji je značajno doprinosi popularnosti grada. U danima ovog dešavanja posećenost ide i do 10 000 osoba dnevno.

Veliki broj mladih nastavlja svoj život u ovom mestu i posle studija, a neretko se doseljavaju i iz drugih delova Srbije. Naravno, razlog tome nisu samo sadržaji koji pružaju zabavu. U ovom slučaju mlade privlače različite mogućnosti zapošljavanja u nekoj od mnogobrojnih inostranih firmi koje su otvorile svoje kancelarije u ovom mestu.

Najpoznatija fabrika je Fiat koji zapošljava veliki broj radnika različitih profila. Tu su i IT kompanije koje omogućavaju prvenstveno mladima mogućnost zapošljavanju uz prihode koji su viši od prosečne zarade.

Pružajući im mogućnost da se izdvoje iz užurbanosti velikih gradova ali da uživaju u svim njegovim sadržajima u nešto komotnijim i povoljnijim varijantama. Upravo je to što Kragujevac pruža mladima, spoj topline i prijatnost manjeg mesta sa raznovrsnim i bogatim sadržajima velikih gradova. Upravo su i mladi ti koji su prepoznali pun potencijal grada i koristeći njegove sadržaje omogućili razvoj kako samog grada tako i njih samih. Zato je postao grad koji pruža mnogobrojne mogućnosti svojim građanima.

  • Izvor:
  • Noizz.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *