MONTIRANA BINA ISPRED SKUPŠTINE Poluprazne ulice, saobraćaj se odvija normalno

Ispred Skupštine Srbije, u ranim prepodnevnim časovima, završeno je montiranje bine za protest opozicije, koji je najavljen za danas u 15 sati.

Tokom dana ulice u prestonici su bile neuobičajeno prazne, da bi oko 13.30 počela manja okupljanja na Terazijama, oko Doma Narodne skupštine, na Trgu Nikole Pašića…

Predstavnici vlasti i opozicije uspeli su da se posvađaju i oko – pokretnih toaleta.

Loading...

“Ludilo vlasti ide do te mere da uklanjaju toalete koje smo obezbedili za građane“, napisao je Dragan Đilas, jedan od lidera opozicije na svom Tviter nalogu.

Međutim, nedugo zatim, stiglo je objašnjenje iz nadležnih gradskih institucija.

Gradska inspekcija je naložila da se uklone toaleti koji su postavljeni za učesnike protesta pic.twitter.com/TWcXHKb2a0— Dušan Stanković (@DusanStankovic4) April 13, 2019

– Postupajući po telefonskim prijavama građana, dežurni komunalni inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove grada Beograda, pomerili su sa kolskog prilaza mobilne toalete koji su bili postavljeni u Pionirskom parku. Iako su postavljeni bez prethodne saglasnosti i to na protivpožarnom putu, čime je ugrožena bezbednost građana, toaleti su pomereni svega desetak metara u odnosu na prvobitnu lokaciju – navela je Sonja Božović (eks Podunavac), gradska sekretarka za inspekcijske poslove.

Na skupu će, inače, govoriti javne ličnosti i lideri opozicije, ali iz SzS nisu precizirali o kojim ličnostima je reč. Nije poznat ni kompletan scenario, koliko će protest trajati, čime će se, kako i kada okončati, te da li će biti uobičajene ššetnje.

Lideri SzS apelovali su na građane da mirno izraze svoje nezadovoljstvo prema „režimu SNS“, istakavši da nikakvo nasilje niti upadi u institucije nisu planirani.

Poslanici vladajuće stranke, kako su Tanjugu rekli u poslaničkom klubu SNS, noć su proveli u skupšštinskom zdanju, kako ne bi dozvolili eventualni pokuššaj opozicije da nasiljem promeni izbornu volju građana.

Pogled na Trg Nikole Pašića
Pogled na Trg Nikole Pašića

Na prostoru ispred Skupštine Srbije, oko 13 časova je sve bilo potpuno mirno, a saobraćaj se na trgu Nikole Pašića i okolini odvija normalno.

Povod za proteste

Neposredna povod za održavanje protesta „1 od 5 miliona“ bilo je prebijanje lidera Levice Srbije Borka Stefanovića pred tribinu u Kruševcu. U tom gradu je zatim održan prvi protest 30. novembra.

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, protestna šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv „Stop krvavim košuljama“ da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala „1 od 5 miliona“.

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, a na okupljeni su zahtevali da ostavku podnese i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Od tada do danas protestni skupovi održavaju se u gotovo stotinu gradova u Srbiji, i bez incidenata. Međutim, policija je intervenisala 16. marta ove godine kada su lider Dveri Boško Obradović, jedna od organizatorki protesta „1 od 5 miliona“ Jelena Anasonović i grupa građana upali u zgradu RTS, tražeći da gostuju u Dnevniku.

Tada je policija izvodila demonstrante iz zgrade RTS, a tokom sutrašnjeg dana uhapsila jedan broj ljudi koji su to veče bili u zgradi javnog servisa. Neki od njih su optuženi, neki osuđeni, pojedini su bili u pritvoru, neki u zatvoru u Padinskoj skeli, ali su ubrzo i pušteni.

Izvor: Tanjug , Blic

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *