MINISTARSTVO OBJAVILO Nema više prijemnog za fakultete, državna matura pomerena

Pojedine visokoškolske ustanove negodovale su što će državna matura da zameni prijemni na fakultetima

Državna matura, koja će zameniti prijemni na fakultetima, umesto u junu 2021. godine, pomerena je za godinu dana i biće uvedena 2022. godine.

Odluka je doneta, jer, kako je procenjeno u Ministrastvu prosvete, gimnazijalci rade po reformisanom programu od školske 2018/19. godine, pa je najbolje da oni budu prva generacija koja će polagati državnu maturu.

Loading...

„Procenili smo da je u najboljem interesu učenika, ali sistema, da imamo još godinu dana kako bi dobro pripremili maturu, dobro informisali učenike. Državnu maturu polagaće generacija učenika koji su rođeni 2003. godine, a školske 2018/19 upisala prvu godinu srednje škole“, rekla je Savetnica ministra prosvete Gordana Kosanovic za Tanjug.

Pojedine visokoškolske ustanove negodovale su što će državna matura da zameni prijemni na fakultetima. Međutim, u Ministarstvu prosvete kažu da je to jedini način da se svi srednjoškolci dovedu u ravnopravan položaj.

Ostaće, kako kažu, mogućnost pojedinim fakultetima da organizuju dodatna testiranja kandidata ili proveru posebnih sklonosti. Takođe, predstavnici fakulteta biće uključeni i u izradu zadataka za državnu maturu.

„Da bi zadobili poverenje fakulteta bitna je uključenost fakulteta u radne grupe koje izrađuju zadatke za državni ispit“, naglasila je Kosanović.

Ona je navela da je prednost državne mature to što učenici iz unutrašnjosti neće morati da putuju u univerzitetske centre da bi polagali prijemni, već će državnu maturu polagati u svojim srednjim školama, a zatim samo doći na upis na fakultete.

„Dali smo mogućnost fakultetima da se izjasne i to će zavisiti od njih na kom nivou znanja postignuća i koji predmeti će biti ulaz za određene fakultete“, navela je ona.

Planirano je da pred državnu maturu, svake godine bude organizovano probno testiranje u martu ili aprilu, te će tako „generalna proba“ biti u martu ili aprilu 2022. godine.

Do tada generacija učenika koji su srednju školu upisali 2018/19 imaće dva pilot testiranja u kojima će se testirati procedure, organizacija same državne mature.

Prvo pilot testiranje biće u maju ove godine i u to testiranje biće uključeno nekoliko škola, dok će naredne godine u pilot testiranje biti uključene sve škole u Srbiji.

Izvor: Tanjug/D.S.

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *