Milosav Mija Aleksić

mija-aleksic-1

Milosav Mija Aleksić (Gornja Crnuća, 26. septembar 1923 — Beograd, 12. mart 1995) je bio srpski filmski i pozorišni glumac.

Biografija Mije Aleksić

Loading...

Rođen je 1923. godine u selu Gornja Crnuća, kod Gornjeg Milanovca, od oca Velimira i majke Sinđe. U oktobru 1941. godine, kada je nemačka vojska preduzela masovno streljanje stanovništva u Kragujevcu, pobegao je spasavajući goli život. Po završenoj gimnaziji u Kragujevcu upisao je prava.

Glumom se amaterski bavio još od gimnazijskih dana. Od oslobođenja, pa do 1948. godine bio je član Narodnog pozorišta u Kragujevcu.

Bio je član Jugoslovenskog dramskog i Narodnog pozorišta u Beogradu. Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postaje 1951. i radi sve do 1965. godine, kada je prešao u Narodno Pozorište gde je i okončao svoju pozorišnu karijeru.

Igrao je i u Ateljeu 212 i drugim scenama. Od 1977. godine imao je status slobodnog umetnika.

Kao i većina naših velikih glumaca, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Autentičan pozorišni, filmski, estradni i radio i televizijski umetnik širokog dijapazona, kreator smešnoga protkanog setom, znao je da udahne život i u najneuverljivije tekstove. Često prekoravan da bez mere rasipa svoj talent, Aleksić ipak dostiže sam vrhunac glumačkog stvaralaštva ne samo u Nušićevim, Gogoljevim i Molijerovim komadima već i u svojim estradnim poduhvatima, proklamirajući načelo: Igraj estradu kao najveću komediju.

Radio, televizija i film

Najveću popularnost stekao je u serijama pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka, npr. „Veselo veče“ (radio) i serije koje je režirao Radivoje Lola Đukić: „Ogledalo građanina Pokornog“, „Servisna stanica“, „Crni sneg“, „Muzej voštanih figura“ (televizija).

Igrao je u više od dve trećine svih ekranizacija Nušićevih dela, tako i svoju prvu filmsku ulogu policijskog pisara u kratkom filmu Muva (B. Ćelović, 1950); sledile su uloge u filmovima.

Uloge i filmografija Mije Aleksić

1950. Muva
1953. Opštinsko dete – advokat Fića
1956. U mreži
1958. Pogon B
1958. Te noći – Janko
1958. Gospođa ministarka – Pera Kalenić
1958. Jedini izlaz
1959. Dundo Maroje Pomet Trpeza

1960. Ostrvo mira
1960. Drug predsednik centarfor – Marisav
1960. Ljubav i moda – generalni direktor
1960. Bolje je umeti – Đoka Đokić
1960. Ožalošćena porodica – Proka
1959-1960. Servisna stanica – Raka
1961. Nema malih bogova – Raka
1961. Pedagoška bajka
1961. Leto je krivo za sve – Dositej Ćirić
1961. Prvi građanin male varoši – Sudija za prekršaje
1961. Eci, pec, pec
1961. Serafimov klub
1961. Sreća u torbi – Raka
1962. Dr Ujka Blagoje
1962. Srešćemo se večeras
1963. Muškarci
1963. Dva presudna dana – Foma Fomić
1963. Detelina sa tri lista
1964. Narodni poslanik – Sreta Numera
1964. Na mesto, građanine Pokorni! Cule Pokorni
1964. Čovek iz hrastove šume Maksim
1964. Ofsajd
1964. Ogledalo građanina Pokornog – Cule Pokorni
1965. Doći i ostati – Đorđe
1965. Provereno nema mina
1965. Devojka
1965. Mrtvima ulaz zabranjen
1965. Licem u naličje – gnevni čovek
1966. Servisna stanica – Raka
1966. Sretni umiru dvaput
1966. Pre rata – Proka
1966. San – Ciganin
1967. Budućnost sveta – kralj
1967. Mali vojnici
1967. Jelena Ćetković – gospodin
1967. Jutro – Kapetan Straja
1967. Nož – Zlatko Ilić
1967. Volite se ljudi – Todor
1967. Skupljači perja – sveštenik Pavle
1967. Bokseri idu u raj – Milorad Raković – Mike
1967. Probisvet – Pakarel
1967. Parničari
1967. Zabavlja vas Mija Aleksić (serija)
1968. Bekstvo – Paramon Iljič Koržuhin
1968. Bećarska revija
1968. Biće skoro propast sveta, nek’ propadne nije šteta – Joška
1968. Pusti snovi – Ljubisav Ljuba Popić
1968. Kvo vadis, Živorade – Škotlanđanin
1968. Podne – Straja – čistač cipela
1968. Prava adresa – Provodadžija
1968. Veseli povratak
1968. Sirota Marija – Fotograf
1968. Maksim našeg doba – Maksim
1969. Mečecev izlazak
1969. Podvala – Vule Pupavac
1969. U senci klisure
1969. Krvava bajka
1969. Krčma na glavnom drumu

1970. Farsa o Patlenu – Maitre Patlen … advokat
1970. Deset zapovesti – Bogoljub Bogićević ‘Bokče’
1970. Ubistvo na svirep i podmukao način i iz niskih pobuda – Strelac
1970. Rođaci – Gost
1970. Biciklisti
1971. Sve od sebe (serija)
1971. Nesalomivi (TV) – Eliot Nes
1971. Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji – Adolf Hitler
1971. Ceo život za godinu dana (serija)
1971. Diplomci (serija) – Sima Bumba
1972. Pop Ćira i pop Spira (TV) – Pop Ćira
1972. Ću, Ćeš, Će – Pera Zevzek
1972. Pozorište u kući – Bratislav Nikolajević
1972. Koncert za komšije (TV)
1973. Kućevlasnik i palikuća
1973. Dva kapitena – kapiten TV ekipe
1972-1973. Obraz uz obraz – Mija
1974. Užika republika – Majstor Toza
1974. Vlast – Arsa
1975. Pavle Pavlović
1975. Momčine
1976. Užička republika – Majstor Toza
1977. Mala noćna muzika
1977. Beštije – Profesor
1975-1977. Vaga za tačno merenje – Dedica
1978. Profesionalci
1978. Povratak otpisanih (TV serija) – čika Žika Čukalj

1980. Rad na određeno vreme – direktor škole
1981. Lude godine, III deo – deda Vukašin
1982. Maratonci trče počasni krug – Aksentije Topalović
1982. Doktorka na selu – Ignjat Mihajlović
1983. Čovek sa četiri noge – Jovan Jovanović
1983. Uvoz izvoz – Direktor iz Gornjeg Čokota
1984. Ubi ili poljubi – Sava Savić
1984. Varljivo leto ’68 – Petrov deda
1987. Deco, pevajte sa nama
1988. Bolji život – Dimitrije Krkić
1988. Tesna koža 3 – Putnik u tramvaju
1989. Balkan ekspres 2 – Konte de Mirosavljević

1992. Tango argentino – gospodin Popović
1993. Davno beše…

Pozorište i Mija Aleksić

Pozorišne uloge po kojima je poznat:
Pomet (Dundo Maroje Marina Držića)
Sceledro (Hvalisavi vojnik Plauga)
Proka (Ožalošćena porodica Branislava Nušića)
Ževakin (Ženidba N. V. Gogolja)
Smedrijakov (Braća Karamazovi Fjodora Mihajloviča Dostojevski)
Čeda Urošević (Gospođa ministarka Branislava Nušića)
Tartif (Tartif Molijera)
Zganarel (Don Žuan B. Molijera)
Sirano (Sirano de Beržerak E. Rostana)
Vule Pupavac (Podvala Milovana Glišića)
Arkadije (Šuma A. N. Ostrovskog)
Jevrem Prokić (Narodni poslanik Branislava Nušića)
Pop Ćira (Pop Ćira i pop Spira Stevana Sremca)
Ričard Treći (Ričard Treći Vilijama Šekspira)
Policijski provokator (Policajci Slavomira Mrežeka)
Jovanča Micić (Put oko sveta Branislava Nušića)
Agaton (Ožalošćena porodica Branislava Nušića)
Vili Loman (Smrt trgovačkog putnika Artura Milera).

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *