Među retkima u Evropi: 1. april 1938. godine bio je važan za Kragujevac FOTO

Spread the love

Danas se navršava 83 godine od trenutka kada je iz akumulacije Grošnica puštena voda za piće u vodovodnu mrežu grada Kragujevca. Tako je 1. aprila 1938. godine Kragujevac dobio savremeni vodovodni sistem kakav je imao mali broj gradova u Evropi.

Akumulacija Grošnica je prvo veštačko jezero u Srbiji napravljeno za potrebe snabdevanja grada pijaćom vodom, navodi se na sajtu Grada.

Povodom godišnjice rada, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima posetio je danas najstariju i najlepšu branu ovog tipa u regionu.

Iako u devetoj deceniji kompleks je u dobrom stanju, ocenio je Dašić.

„Ovakva postrojenja podrazumevaju konstantna ulaganja i ozbiljna sredstva. Značaj ovakvih sistema za vodosnabdevanje je ogroman, posebno ako se ima u vidu da se nalazimo u godinama kada moramo sve više i ozbiljnije da brinemo o ekologiji, a pre svega o vodi za piće. Vode ima sve manje i to je nažalost globalni trend. Moramo da je štedimo, racionalnije koristimo i čuvamo od zagađenja“.

Kragujevac je upravo krenuo u realizaciju projekta „Čista Srbija“, što podrazumeva novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu.

„Pored toga, izgradićemo još dva manja postrojenja jedno u Batočini čiji sliv otpadnih voda ide ka Kragujevcu, a drugo u Stragarima. To je velika i dugoročna investicija, bitna za naš grad, za našu decu, ali i kvalitet vode koju pijemo“, poručio je Dašić.

Akumulacija Goršnica, nakon proširenja 50 – tih godina, danas ima zapreminu 3 200 000 kubika vode.

Foto: Grad Kragujevac

Voda je, prema rečima direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Nebojše Jakovljevića, izuzetnog kvaliteta jer iznad brane nema nikakvih industrijskih objekata, a ni potencijalnih zagađivača.

Sama konfiguracija terena i šumsko područje omogućavaju visok kvalitet vode koja traži minimalna ulaganja u troškove prerade.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ u čijem se sastavu nalaze još Moravski sistem i akumulacija Gruža, snabdeva danas pijaćom vodom blizu 200 000 stanovnika Kragujevca, Knića, Batočine i Kraljeva, rekla je načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić – Stošić.

Pored toga, u sklopu tog preduzeća nalazi se i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu.

Foto: Grad Kragujevac

S obzirom na to, da je Kragujevac odavno prevazišao kapacitete tog sistema, grad i država Srbija rade na njegovom proširenju, jer je to jedan od preduslova da sačuvamo naše resurse vode za piće.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *