Marija Šerifović

20
Marija Šerifović (14.novembar 1984,Kragujevac) je srpska pevačica pop muzike. Muzičku karijeru je počela 2003. godine, kada je snimila prvi album. Poznata je po hitovima Bol do ludila, U nedelju, Nije mi prvi put, More pelina i Nisam anđeo.

Najveći uspeh u njenoj karijeri predstavlja pobeda na Pesmi Evrovizije 2007 god. godine u Helsinkiju sa pesmom Molitva, što je ujedno predstavljalo i prvu pobedu Srbije na ovom festivalu.

Marijina majka je Verica Šerifović jedna od najpoznatijih pevačica narodne muzike. Marija je završila gimnaziju i nižu muzičku školu u Kragujevcu.

Loading...

Kaže da je prvi put pevala oko prvog razreda osnovne škole; iako je u početku pevala narodnu muziku, već u četvrtom razredu je na dečjem festivalu u Kragujevcu Deca pevaju hitove pevala pesmu Vitni Hjuston . Po završetku srednje škole preselila se u Beograd.

Svoj prvi album „Naj, najbolja“ snimila je 2003 god .Šerifović se na srpskoj muzičkoj sceni ističe svojim snažnim i prodornim vokalom, a često se komentariše i njen naglašeno opušten stil oblačenja.

Šerifović je imala veći broj uspešnih nastupa na festivalima:

Budvanski festival 2003,Gorka čokolada
Budvanski festival 2004, Bol do ludila, prvo mesto
Beovizija 2005, Ponuda, sedmo mesto
Radijski festival 2005, U nedelju, prvo mesto
Festival u Vrnjačkoj banji 2006, Dugo, nagrada za interpretaciju
Beovizija 2007, Molitva,prvo mesto
2006. godine objavljuje drugi album Bez ljubavi. februara 2007. je održala samostalni koncert u beogradskom Sava centru, koji je opisala kao „najsrećniji dan u životu nakon kojeg planira i nekoliko koncerata u gradovima Srbije i zemljama nekadašnje Jugoslavije.
Marija Šerifović snima za Siti Rekords. Na Beoviziji 2007 je pobedila sa pesmom Molitva Vladimira Graića na tekst Saše Miloševića Mareta, osvojivši 12 poena u teleglasanju publike i 10 u glasovima žirija.

U finalu Eurosonga 2007godine u Helsinkiju u Finskoj Marija Šerifović je donela pobedu Srbiji (koja se na ovom takmičenju prvi put pojavila kao samostalna država) i tako joj omogućila da organizuje izbor za pesmu Evrope 2008 godine. Nakon povratka iz Helsinkija, orgnaizovan joj je doček ispred skupštine u Beogradu, koji se tradicionalno organizuje nakon, do tada, sportskih uspeha.

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *