MAKRON DANAS DOLAZI U SRBIJU Sve o poseti francuskog predsednika: EU glavna tema sa Vučićem, šetnja Kalemegdanom i susret sa potomcima SRPSKE HEROINE

Francuski predsednik Emanuel Makron doputovaće danas u poslepodnevnim satima u Beograd, a glavna tema razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem biće evropske integracije.

Makron će sa svojom delegacijom sleteti na aerodrom Nikola Tesla nešto posle 15 časova, uz pratnju aviona Vojske Srbije. Na aerodromu će otkriti ploču koja treba da označi početak procesa modernizacije od kada je aerodrome preuzela francuska kompanija „Vinci“.

Potom će biti organizovan doček uz najviše vojne počasti.

Loading...
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

Nakon obilaska izložbe Arhiva Srbije o odnosima dve države u periodu od 1804. do 1918. godine, biće upriličen tet-a-tet sastanak francuskog i našeg predsednika. Biće upriličeni i sastanci delegacija dve strane, kao i obraćanje medijima dvojice predsednika.

Za kasne popodnevne sate u planu je polaganje venca na Srpsku kosturnicu i spomenik braniocima Beograda. Makron će položiti cveće na grob Milunke Savić, gde će ga dočekati njeni potomci, a zatim će položiti venac i na Spomenik zahvalnosti Francuskoj.

Satnica

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovaće sutra oko 15.00 časova u Beograd u dvodnevnu posetu tokom koje će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema informacijama Službe predsednika za saradnju s medijima, posle dočeka na Aerodromu „Nikola Tesla“, oko 15.15 sati ulsediće ceremonija otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji Aerodroma koju sprovodi kompanija „Vansi erports“.

Progrmamom posete u 16.00 sati predvidjena je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, nakon čega će u 16.15 sati uslediti sastanak dvojice predsednika.

U 16.40 časova predvidjena je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika.

Nakon toga, u 16.45 sati uslediće izjave za medije predsednika Vučića i predsednika Makrona.

Za 17.30 zakazan je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Francuske.

Za 18.20 predvidjena je ceremonija polaganja venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918, a u 18.30 polaganje cveća na grob Milunke Savić u Aleji velikana.

Prema programu posete, u 19.00 časova predvidja se ceremonija polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obraćanje predsednika Srbije i predsednika Francuske.

Drugog dana posete, u utorak, je u 9.30 sati zakazan razgovor dvojice predsednika sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), navodi se u saopstenju.

Dvojica državnika trebalo bi i da prošetaju prestonicom, a očekuje se da će to ispratiti veliki broj građana.

Makron će posetiti samo Srbiju

Makron će posetiti samo Srbiju i neće ići ni u jednu drugug zemlju regiona, kao ni u Prištinu. Na taj način šalje se poruka da Francuska na Srbiju gleda kao na ključnog igrača u region, posebno u trenutku kada su odnosi te države sa albanskim rukovodstvom na Kosovu u lošoj fazi.

Glavna tema razgovora Makrona i Vučića biće evropske integracije, nakon što je poslednjih meseci, francuski predsednik više puta izjavio da ne podržava proširenje Evropske unije sve dok se ona unutar sebe ne reformiše. Aleksandar Vučić pokušaće da otkravi Makronov čvrst stav da nijedna zemlja ne može u Uniju pre 2028. godine.

Foto: EPA / RAS Srbija

Takođe, vakuum u dijalogu sa Beograda i Prištine naći će se na stolu. Vučić će podsetiti Makrona na jezive provokacije Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, od formiranja vojske Kosova do uvođenja taksi na robu iz Srbije. Dobar deo razgovora biće posvećen i ekonomskoj saradnji dve države.

Obezbeđenje na najvišem nivou: policajci, specijalci i eksperti farmacije

Tokom posete Beogradu Makron će imati najviše mere bezbednosti i njegov dolazak biće propraćen pod budnim okom oko 100 francuskih bezbednjaka koji stižu sa njim. Jedna grupa je već stigla u Srbiju, gde sa pripadnicima srpske policije i službi bezbednosti do detalja priprema plan zaštite.

Foto: E. Čonkić / RAS Srbija

Proveravaju se takođe i rute kojima će se kretati Makron, a očekuje se da tokom dvodnevne posete bude angažovano 4.000-5.000 policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP i Vojske Srbije, BIA, VBA i VOA.

Član Svetske asocijacije šefova policija Marko Nicović kazao je ranije da je predsednik Francuske jedan od najbolje čuvanih državnika u svetu.

Foto: MUP / Promo

– Nije isključeno da u Makronovom obezbeđenju ima i pripadnika Legije stranaca. Oni su prošli najteže obuke i imaju posebne mentalne i fizičke sposobnosti. To su isključivo komandanti, Francuzi. O njegovoj zaštiti brinu i eksperti farmacije, medicine, hemijskog oružja, da bi eliminisali opasnosti od trovanja hranom ili dodira s predmetima. Bezbednosno će biti pokriveno mesto gde spava. Čak će doneti čaršave, peškire, sapune, šampone… – priča on.

Francuski predsednik će, prema dosadašnjim informacijama, najverovatnije biti smešten u hotelu „Hajat“.

Prva poseta u poslednjih 18 godina

Dolazak Makrona, prva je poseta jednog francuskog predsednika Srbiji u poslednjih 18 godina, a pre njega u Beogradu je bio Žak Širak. Makron će, što je svojevrsni kuriozitet, u Beogradu i prenoćiti.

Svetska štampa ocenjuje da su Makron i Sebastijan Kurc mladi lideri nove Evrope, da sada utvrđuju svoje pozicije, pa se Makronov dolazak može tumačiti i kao pokušaj da svoj uticaj proširi i ojača na Balkanu.

Pet poruka koje donosi Makron

1. Proširenje

Kako je Emanuel Makron više puta do sada davao pesimistične izjave kada je reč o ulasku ovog regiona u EU, ističući da u postojećoj strukturi nema mesta da se govori o budućem proširenju, nameće se pitanje da li će predsednik Srbije Alekasndar Vučić uspeti da otkravi čelični stav francuskog kolege.

Naruku nam ide što je Makron naklonjen Srbiji, a kao što je poznato, trenutno mu ne cvetaju ruže u odnosu sa Prištinom. O situacijama na ivici incidenta u koje je dolazio s Ramušom Haradinajem pre samo nekoliko meseci, brujali su svi domaći mediji, ali i oni u regionu i Evropi.

2. Prištinske takse

Makron i Angela Merkel su zbog čvrstog stava Prištine da ne odustane od uvedenih taksa otkazali sastanak lidera regiona koji je trebalo da bude održan 1. jula u Parizu.

Nisu smeli sebi da dozvole da i taj susret, poput onog u Berlinu, doživi debakl. Zato će francuski i srpski predsednik, izvesno je, dobar deo razgovora posvetiti mogućnostima povratka dve strane za pregovarački sto.

Foto: FRANCK ROBICHON / EPA;

3. Ekonomija i potpisivanje sporazuma

Tokom Makronove posete, Srbija i Francuska potpisaće 20 sporazuma o međusobnoj saradnji, a najveći broj njih odnosiće se na ekonomsku saradnju dve zemlje. Jedan od uspešnih primera te saradnje je i kompanija „Vansi“ koja je preuzela na sebe modernizaciju Aerodroma „Nikola Tesla“.

4. Bezbednost i kultura

Za Francuze posebno je značajna oblast saradnje u oblasti kulture i mladih, a očekuje se potpisivanje zajedničke deklaracije. Srbija ima status pridruženog člana u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, a u okviru kulturne razmene poseban akcenat će biti na promovisanju frankofonije.

I faktor bezbednosti će, pretpostavlja se, biti prisutan na agendi dvojice predsednika. Francuska ambasada u Severnoj Makedoniji objavila je krajem aprila Strategiju Francuske za Zapadni Balkan, donetu na zahtev upravo predsednika Makrona. U njoj se – osim pomenute ekonomije, politike i međususedskih otvorenih pitanja – posebno stavlja akcenat i na bezbednosni aspekt.

– U oblasti bezbednosti biće preduzete mere u borbi protiv nedozvoljenog malokalibarskog i lakog naoružanja: dalja primena francusko-nemačkih smernica za mobilizaciju zemalja regiona kroz konkretne mere, posebno u pogledu sigurnosti, borbe protiv trgovine ljudima i stvaranja ilegalne zalihe oružja – navodi se u Strategiji.

Potpisivanje 24 sporazuma

Kako saznaje „Blic“, Srbija i Francuska potpisaće 24 različita sporazuma o saradnji.

Pomoćnik ministra odbrane u Sektoru za materijalne resurse, Nenad Miloradović, rekao je na RTS da Srbija i Francuska imaju potpisan sporazum o strateškom partnerstvu i da već sarađuju.

Nenad Miloradović
Nenad Miloradović
Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Miloradović je rekao da će biti potpisana tri memoranduma o razumevanju i da se oni odnose na radarske i elektronske sisteme, ali i na saradnju u oblasti proizvodnje i održavanje tih sistema u Srbiji.

Kada je reč o nabavci novih sistema naoružanja, Miloradović navodi da je konkretno reč o PVO sistemu „mistral“ za koji kaže da je jedan od najboljih u svetu. Planirano je da se taj sistem integriše u sistem PASARS čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podići.

Poseta u decembru otkazana

Emanuel Makron je najpre u Srbiju trebalo da dođe krajem prošle godine, ali je poseta tada otkazana zbog unutrašnjih problema koje je imao u svojoj zemlji.

Foto: Promo

Predsednik Aleksandar Vučić tada je rekao „da smo se spremali smo se za njegovu posetu i želeli da pokažemo gostoprimstvo, ali zbog unutrašnjih problema on je zamolio da odložimo posetu.“

Okršaj s Haradinajem

Na sastanku u Berlinu prošlog meseca, Makron je bio vrlo grub prema Ramušu Haradinaju. Pred svima mu je poručio da od vizne liberalizacije za Kosovo nema ništa.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj
Foto: Đ. Kojadinović, Đorđe Kojadinović / RAS Srbija

– Nikada nećete dobiti viznu liveralizaciju. Nikada. Znaš zašto? Zato što vam je ja neću dati – odbrusio je Makron Haradinaju.

Beograd okićen

Beograd svečano ukrašen, spremno dočekuje Makrona.

Na ulicama srpske prestonice, trasama kuda će se kretati francuski predsednik, uveliko se vijore srpske i francuske državne zastave, postavljeni su i bilbordi dobrodošlice.

Zastave su postavljene na banderama na Autoputu ka aerodromu, u Bulevaru Mihajla Pupina, ulicama Antifašističke borbe, Milentija Popovića, u Pariskoj i Ruzveltovoj ulici.

Postavljeni su i bilbordi na kojima se vide srpska i francuska zastava i na kojima na srpskom i francuskom jeziku piše „Dobro došli prijatelji“ i „Sloboda, jednakost, bratstvo“.

Bilbordi su postavljeni kod Novog groblja, na Zelenom vencu, kod hotela Hajat i TC Ušće.

Makron će doputovati sutra oko 15.00 časova u Beograd u dvodnevnu posetu tokom koje će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Blic

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *