Lekoviti proizvodi manastira Kamenac

KRAGUJEVAC – 

Manastir Kamenac jedan je od najstarijih manastira u Šumadiji. Pored toga što je ove godine proslavio 6 vekova od nastanka sve više postaje poznat i po lekovitim proizvodima koje prave monahinje ovog manastira. Najviše se traže melemi od gaveza i tinkture od čage.

Pre pet godina monahinje manastira Kamenac odlučile su se da započnu proizvodnju lekovitih melema, tinktura i čajeva. Danas imaju preko trideset vrsta ovih proizvoda, a česte su i kombinacije jednog melema sa odgovarujućom tinkturom.

Loading...
manastir, kamenac, sestre, lekoviti, proizvodi

RTV

„Dosta lekovitog bilja beremo same u našoj okolini i nešto od njih i gajimo. Najviše neven i lavandu, a dosta toga nabavljamo na planinama, nešto na Tari, nešto na Goliji i na Jelici. Što se proizvodnje melema tiče najčešće nam traže od pečurke čistač i melem od gaveza. Kod nas u našoj bašti gavez raste kao korovsko bilje i skoro je neuništiv. Koristi se i list i koren gaveza, a sam melem pravi se i od korena i od lista. Njime se leče prelomi kostiju, jako je dobar za zarastanje rana ali i reumatskih oboljenja“, izjavila je sestra Nina, manastir Kamenac.

Monahinje prave i čajeve koji predstavljaju mešavinu različitih biljaka. Pečurku čagu koja je jedna od najlekovitijih gljiva naručuju iz Belorusije iako su monahinje nalazile primerke i na našim podnebljima.

„Jako je dobar čistač organizma i pomaže kod lečenja holesterola, alergija, a pomaže i u procesu lečenja, čak i kancera. Čaga odavno postoji i kod nas samo mi nismo uvek mogli nabavimo, ali poslednjih godina uspevale smo da je nađemo i kod nas tako da je imamo, ali i dalje nabavljamo i iz Belorusije. Najpoznatiji je naš manastirski čaj za svakodnevnu upotrebu i mešavina je raznog bilja, preko 15 vrsta biljaka se u njega stavlja a imamo i posebne čajeve za one ljude koji imaju problema sa dijabetesom, sa kamenom u žuči, kamenom u bubregu“, kazala je sestra Nina.

U svojoj ponudi imaju i zimnicu u vidu različitih džemova i turšija. Najviše se iz ovog manastira naručuje ajvar. Kada je reč o slatkoj zimnici u planu je i proizvodnja džemova od peruanske jagode.

„Za njih smo čule pre nekoliko meseci i to od naših prijatelja koji su iz Rusije a u Srbiji imaju imanje gde već nekoliko godina gaje peruanske jagode i rekli su nam da su jako lekovite i da se lako odražavaju, tako da ako bog da na proleće se nadamo da ćemo ih i mi gajiti. Za sada smo počeli sa malom proizvodnjom zimnice prosto da vidimo kako će da nam ide, ali što se ajvara tiče tu smo imali veću proizvodnju jer smo prošle godine imali oko 200 kilograma ajvara i sav je prodat tako da smo ove godine napravili duplo veću količinu“, dodala je ona.

U manastirskoj prodavnici može se naći i kupinovo vino, ali i rakije na bazi šljive. Poseban deo proizvodnje odvojen je i za domaće sapune i šampone, a zbog sve većeg interosvanja uvećao se i broj lekovitih proizvoda koji se isključivo pripremaju na biljnoj bazi bez veštačkih supstnaci.

Izvor: Rtv

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *