Lazar Maksimović pobednik Bogojavljenskog plivanja za Krst časni

Kragujevčanin Lazar Maksimović pobednik je Bogojavljenskog plivanja za Krst časni koje je danas sedamnaesti put održano na jezeru u Šumaricama. Pobednik, koji je bio i najmlađi učesnik ovogodišnjeg plivanja, osvojio je vitešku titulu „Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadija 2019“ i dobio prelazni krst, koji daruje bratstvo hrama Svete Trojice, A koji ostaje kod njega do sledećeg plivanja. Pored ostalih priložničkih poklona, u trajno vlasništvo dobio je krst, dar stalnog donatora, galerije nakita „Đani“ i vezeni peškir Kola srpskih sestara.

U skladu sa brojem godina, koje je Hrist doživeo, 33 plivača preplivala su 33 metra do cilja, koji je simbolično predstavljen krstom, položenim na površinu vode. Ovaj stari pravoslavni običaj u jednom periodu je bio zapostavljen, ali je ponovo organizovan 2004. godine, zahvaljujući SVEBOR družini „Šumadija, Kragujevac“, koja je među prvima dobila blagoslov Vladike i ponovo pokrenula ovo nadmetanje. Nakon osnivanja, kao suorganizator, uključila se i Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, koja je doprinela popularizaciji i omasovljavanju ove manifestacije. Poslednjih nekoliko godina prijavljuje se po 60 do 70 takmičara, a 33 plivača biraju se izvlačenjem imena, pri čemu se prednost se daje mlađima, koji se do sada nisu takmičili.

Dosadašnji pobednici bili su: Bojan Perić (2004. godine), Nikola Blagojević (2005, 2007. i 2012. godine), Marko Pavlović (2006. godine), Borko Marić (2008, 2013. i 2014. godine), Stevan Krnić (2009, 2015. i 2016. godine), Strahinja Trakić (2010. godine), Marko Simić (2011. godine), Tijana Mirković (2017. godine) kojoj su takmičari viteški prepustili pobedu i Micko Jakovljević (2018. godine), najstariji takmičar, kome je ovo jedanaesto takmičenje. Prva trka na kojoj su plivali pobednici prethodnih lokalnih trka održana je na Savi u Šapcu, a pobednik je bio Kragujevčanin Bojan Perić. U Kragujevcu je ovo takmičenje održano 2007. godine, tako da su plivane dve trke. Na drugom takmičenju Svesrpskog duhovnog jedinstva te godine pobedio je Branko Tobdžić.

Loading...

Izvor: gtokg.

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *