KRAJ MANIPULACIJE? Fejsbuk počinje da označava lažne vesti!

Fejsbuk je takođe predstavio i novu sekciju gde objašnjavaju kako neku priču označiti kao spornu, a postoji i uputstvo kako korak po korak čitaoci da označe sporne informacije

Društvena mreža Fejsbuk, koju su mnogi kritikovali zbog širenja lažnih vesti tokom poslednjih predsedničkih izbora u SAD, pronašla je način kako da reši ovaj problem. Naime, oni su počeli da označavaju sve vesti sumnjivog sadržaja.

Ovo tagovanje je kompanija najavila u decembru 2016. godine, a od sada će svaku vest, partnerske firme, koje se bave kontrolom istinitosti sadržaja, da proveravaju. Ukoliko barem dve firme ustanove lažnu vest, na početnoj strani (news feed-u) će ispod vesti stajati upozorenje.

Loading...

 

Ovakve vesti Fejsbuk neće direktno prozvati da su lažne, već će ih tagovati kao sporne. Označavanje je moguće od strane korisnika, ali još nije dostupno u svim zemljama, međutim iz kompanije navode da će uskoro svi moći da ga koriste.

Novi sistem će korisnicima da olakša da označe priče koje su možda lažne. One će zatim biti pregledane od strane firmi koje su zadužene za to i ukoliko se ispostavi da su potencijalno lažne, biće označene kao sporne, piše Business Insider.

Fejsbuk je takođe predstavio i novu sekciju gde objašnjavaju kako neku priču označiti kao spornu, a postoji i uputstvo kako korak po korak čitaoci da označe sporne informacije.

 

Kada se Fejsbuk dovodio u vezu sa objavama neproverenih infomracija u vezi sa američkim izborima, Mark Zakerberg je odbijao takve optužbe.

Izjavio je kako je prilično glupo tvrditi da su lažne vesti uticale na konačni izborni rezultat.

Izvor: espreso

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *