KRAGUJEVČANIN DO KUĆE SAMO HELIKOPTEROM

Živomir Jošović 11 godina dokazuje da mu pripada izlaz iz dvorišta, odnosno službeni prolaz kroz tuđe dvorište, jer mu je parcela uvučena 27 metara od ulice i sa svih strana opasana tuđim nekretninama i zidinama. Tvrdi da je kupovinom placa njegov otac Vojislav 1960. godine kupio u put do kuće

Učitelj u penziji Živomir Jošović iz Daničićeve ulice 15A našao se u sasvim nezavidnoj situaciji u devetoj deceniji života, zbog neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa. Godinama se povlačio po sudovima i ispravljao „krivu Drinu” zato što neko nešto nije uradio kako treba u Zemljišnim knjigama, pa sada ima muku kako da izađe iz svog dvorišta i ode po hleb, lek, kod lekara…
Izgubio je pravo službenog prolaza do kuće i zato se 11 godina muči u sudu da povrati to pravo. Prolaz kojim je njegova porodica prolazila pola veka, trajno je zatvoren. Predmet se trenutno nalazi na razmatranju u Apelacionom sudu, po njegovoj žalbi i ishod je vrlo neizvestan.
U međuvremenu, izgubio je i drugi prolaz, koji mu nije ni pripadao, ali kojim se alternativno služio. Stigao mu je zvanični dopis pre nedelju dana sa potpisom 16 vlasnika stambene zgrade iz susedstva (Daničićeve 15) da više ne sme ni peške, biciklom, niti vozilom da prolazi kroz dvorište njihove zgrade. Uzgred mu je i usmeno saopšteno da planiraju da postave veliku ulaznu kapiju koju će zaključavati.
On druge alternative nema, jer se u čelu njegovog dvorišta nalazi druga stambena zgrada, a sa donje strane placa već je opasano betonskim ogradama svojih prvih suseda i praktično samo kao ptica može da preleti do svog poseda. U slučaju da se ogluši o dopis koji su mu prosledili susedi iz zgrade ne gine mu, kaže, ili fizičko nasilje, ili dodatno povlačenje po sudu po njihovoj prijavi.
Kaže da nema vrata na koja nije pokucao tražeći rešenje (Sud, Ministarstvo pravde, Gradska inspekcija), ali da rešenje, uprkos svemu, nije nađeno, što samo još više komplikuje njegovo narušeno zdravlje. Zbog stresa je, napominje, zaradio visok krvni pritisak, dijabetes i vaskularne probleme.

Pravo službenosti

Loading...

– Obraćam vam se za pomoć u rešavanju mog životnog problema. Imam 81 godinu, 40 godina sam časno i pošteno učio decu i ponosan sam što sam izveo na put časne i poštene ljude. Nagrađen sam sa puno nagrada, opštinskih i republičkih za svoj društveni rad. Ovo sve pričam da biste znali s kim imate posla, kaže Živomir Jošović na početku razgovora.
Pokazuje svoju prizemnu kuću, uvučenu oko 27 metara od ulice, zidanu 1930. godine i parče placa koje ide u „ge”, na kome se nalazi garaža koja više ničemu ne služi, jer ne može prići do nje ni s jedne strane.Tu je i mali pomoćni objekat iz onog vremena.
– Sve su zakuvale moje komšije Jasna Jevđić i njen tadašnji muž Aleksandar Zečević, koji imaju kuću od oko 350 kvadrata. On je tražio od mene 2006. godine da mu prodam deo dvorišta. Nisam to mogao sam da odlučim, jer imam dve kćerke i dva unuka koji to sutra treba da naslede. Rekao sam da moram da sačekam dok mi dođe ćerka Gordana iz Amerike, jer sam njoj planirao kuću da ostavim. LJut zbog toga komšija mi preti da će me uništiti, priča Jošović, a to je sve naveo i u pisanom obraćanju Ministarstvu pravde.
Od tog momenta, kaže, počinje njegov hod po mukama, jer neposredno posle toga sledi zabrana službenog prolaska kroz njihovo dvorište, iako je kupovinom placa 1960. godine njegov otac Vojislav Jošović, kako tvrdi, kupio i put.
– Moj otac je kupio pomoćne prostorije moje sadašnje kuće od 72 kvadrata bez ikakvih tereta. Pravi sudski ugovor predaje Zemljišnoj knjizi koja izdaje rešenje o kupovini kuće, dvorišta i puta do ulice u dužini od 27 metara. Taj put je naveden u ugovoru i postojao je više od 100 godina. Moja porodica ga je koristila bez ikakvih smetnji 51 godinu. Dok je bio vlasnik Milan Jevđić, koji je kupio plac do mog 1990. godine od nekog Milana Ilića iz Beograda, nisam imao problema. Pet-šest godina je zidao kuću i lepo smo se slagali, sve dok se Milan i Jasna nisu razveli. Ona i njen novi muž hteli su da mi uzmu put, koji je nekada bio opasan velikim jasenovima, odvojen od njihovog placa, jer drugi prilaz u kuću nemam, priča naš sagovornik, koji svoj auto parkira na ulici.
Da ironija bude veća JKP „Parking servis” mu nije odobrio stanarsku kartu, jer ima dvorište i garažu. A to što ne može da dođe do svog placa je samo njegov problem. Obratio se Gradskoj inspekciji zbog zatvaranja prolaza, a oni su naveli da su nenadležni.
Po njegovim rečima druga strana predala je tužbu Osnovnom sudu. Sudija Jasmina Simović presuđuje da put pripada Jasni Jevđić, zato što Jošović nije upisan da ima službeni prolaz. Iza toga Jošović ulaže žalbu Apelacionom sudu. NJegov advokat Tatomir Leković ga obaveštava da je sve završeno u njegovu korist i da samo treba da sačeka presudu. Posle tri meseca stigla mu je presuda da je ipak izgubio spor. Propustio je rok za žalbu, ali mu je advokat obećao da će se žaliti Strazburu, od čega nije bilo ništa.
– Uglavnom, Jasna Jevđić pravi kapiju koju drži pod ključem, zatvara put 2011. godine i od tada ne mogu nikuda da izađem iz kuće. Krijući prolazim kroz prolaz zgrade da bih kupio hleb, jada se naš vremešni sagovornik.

Čekanje na konačnu reč Apelacije  

Nakon toga Jošović je podneo tužbu protiv komšinice tražeći put do kuće. Sudija Amela Babović presuđuje da je njegova kuća nelegalna i da zbog toga ne može da dobije put. Na to se žalio Ministarstvu pravde, koje mu odgovara da oni nisu nadležni da kontrolišu rad sudija, jer su oni samostalni u odlučivanju. Posle žalbe Apelacionom sudu predmet se vraća Osnovnom sudu. Tada na teren izlazi sudski veštak – geometar da konstatuje da li postoji drugi put – ulaz u njegovo dvorište.
Taj zapisnik, međutim, kako tvrdi Jošović, nije dobio ni on ni njegova advokatica, zbog čega zapisnik traži od predsednika Višeg suda Đorđa Ristića. Od njega dobija odgovor da je sve urađeno po propisu. Predmet je po drugi put vraćen Apelacionom sudu na odlučivanje, što predstavlja i kraj procesa, jer više nema prava žalbe. Predsednik Veća Apelacionog suda Ilija Zidanović održava četiri ročišta, a peto je bilo zakazano 17. januara ove godine.
– Na tom poslednjem ročištu sudija se dogovarao sa mojom komšinicom Jasnom Jevđić da me ona pusti na pola puta, jer ulaz u hol zgrade koja je vlasništvo 15 stanara neću moći da dobijem. Na kraju ročišta u mom prisustvu sudija se s njom dogovarao za operaciju žučne kese, jer je ona anesteziolog, zbog čega se pitam da li ja mogu dobiti presudu u svoju korist, kaže Živomir Jošović, dodajući da je zbog toga od predsednika Apelacionog suda zatražio izuzeće sudije Zidanovića i određivanje drugog veća.
Zna da svaka nova procesna radnja znači i novi trošak sa kojim se teško nosi zbog male prosvetarske penzije, ali drugog rešenja nema. Ušao je u jedanaestu godinu sudovanja, potrošio do sada preko 4.000 evra na advokate, sa krajnje neizvesnim ishodom spora.
Po njemu najveća zavrzlama je nastala zbog Zemljišnih knjiga, jer u ono vreme nije bio potreban upis u Zemljišne knjige za sticanje prava službenosti prolaza. Druga strana je, napominje, delila i preimenovala parcele, pa spajala, te se tako izgubio službeni put u širini od 2,5 metara u celoj dužini placa od 25,5 metara, iza zadnjeg zida objekta Jasne Jevđić. Ona ga je savetovala da službeni prolaz traži od porodice Tucaković, koja je posle prodala plac za izgradnju stambene zgrade, a ne od njih. Jošović kaže da je sud rekao da moraju da mu omoguće da tuda prolazi sve dok se ne reši to pitanje koje je predmet parnice. Ali od toga nema ništa.
Što se tiče stambene zgrade u Daničićevoj 15 jasno je da je investitor dobio dozvolu za gradnju bez ikakve obaveze ostavljanja prolaza za Jošovićevu parcelu. Postoji pasaž, ali on ne predstavlja put do njegove parcele, već vodi do unutrašnjeg parkirališta za vozila stanara zgrade i nemoguće je koristiti ga.
Inače, kada je umrla Jošovićeva supruga jedva su ljudi iz „Gradskog groblja” preneli pokojnicu preko parkiranog džipa iz susedstva, a dok je bila bolesna nisu dozvolili ni da Hitna pomoć uđe i ukaže joj pomoć.

Izvor: kragujevacke

Post Author: Kragujevčani

Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *