Kragujevački prosvetari zaboravili na 21.oktobar?! DA li je ovo slika koju Kragujevac zaslužuje?

Jedna od naj tužnijih epizoda kragujevačke istorije dogodila se 21.oktobra 1941.godine kada je ubijen veliki broj učenika, profesora i gradjana Kragujevca. O ovom događaju decenijama unazad ispisivani su najtužniji stihovi, koji su recitovani, ušli u edukativna štiva i postali prepoznatljivi u svim slojevima društva i na bilo kom mestu. Poseban datum tuge, ostao je urezan kod svih Kragujevčana, rođenih i svih koji se tako osećaju. Ovaj datum posebno mesto zauzma u svim srcima prosvetnih radnika, ili možda danas 2016te godine i nije baš tako…

Danas jedan broj škola ovaj datum obeležava na sasvim drugačiji način. Vremenom, osim Velikog školskog časa, svečanih akademija, recitacija i predstava osnovaca na ovu temu, prosvetni radnici sa gostima iz zemlje i inostranstva organizuju, mogli bi reći večernje proslave u restoranima po gradu, nalik na prednovogodišnje.

Da li je ovo slika koju Kragujevac zaslužuje, i da li je ova priča za rubriku verovali ili ne, ostavićemo Kragujevčanima da sami zaključe.

CopyAMP code

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka

na brdovitom Balkanu,

umrla je mučeničkom smrću

četa đaka

u jednom danu…“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *