“Kragujevačke” ubuduće svakog drugog četvrtka

Povodom neizlaženja novog broja svog lista oglasila se saopštenjem za javnost redakcija “Kragujevačkih”.

Nedeljne novine „Kragujevačke” ove nedelje nisu izašle u redovnom terminu četvrtkom, jer zbog izuzetno teške finansijske situacije nije bilo novca za štampanje lista, mada su svi tekstovi blagovremeno pripremljeni za štampu.

“Namera redakcije je da novine ubuduće izlaze dvonedeljno, mada ni to nije garancija da će opstati. Smanjiće se troškovi, ali istovremeno i prihodi.
To što ove nedelje „Kragujevačkih” nije bilo na kioscima epilog je višegodišnjeg tavorenja i borbe za opstanak isključivo kroz samofinansiranje, koje nije dovoljno za normalan život novina. Nedostatak novca donekle je ublažavan prelaskom na minimalne zarade zaposlenih još pre pet godina , a od pre nekoliko meseci plate se uopšte ne isplaćuju. Sve što je sama firma zarađivala odlazilo je na delimično pokrivanje troškova štampe, plaćanje komunalnih usluga i uplaćivanje poreza i doprinosa. Za to vreme redakciju je napustilo nekoliko novinara, jer oni, jednostavno, od nečega moraju da žive”, navedeno je u saopštenju “Kragujevačkih”.

Loading...

Uzroci finansijske krize novinara više su nego jasni: za proteklih pet godina, od kada je na snazi važeći Zakon o javnom informisanju grad Kragujevac nije raspisao ni jedan konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, pa tako „Kragujevačke”, kao i drugi mediji u gradu, nisu imali šansu da dobiju deo bedžetskih sredstava, iako je usvim budžetima bilansiran novac za ove namene.

“Sve pare namenjene medijima odlazile su Radio televiziji Kragujevac i to na nezakonit način – kroz direktne subvencije , jer ova medijska kuća još nije privatizovana, odnosno funkcioniše kao javno gradsko preduzeće. Istovremeno, „Kragujevačke” nisu „prošle” ni na jednom konkursu Ministarstva kulture i informisanja jer imaju tretman politički nepodobnih novina”, smatraju u “Kragujevačkim”.

Podsetimo, ovaj list izlazi od maja 2009. godine, kada je kompletna redakcije tadašnje privatizovane „Svetlosti” dala otkaz novim vlasnicima i pokrenula nove novine – „Kragujevačke”. Razlog za takav potez bio je to šzo su svi novinari i urednici videli da stara dobra „Svetlost” sa novim gazdama bespovratno propada. Tako su „Kragujevačke” bile pokušaj da se nastavi tradicija „Svetlosti”, koja bi 2020, da nije uništena, navršila 85 godina izlaženja.

Izvor: Ritamgrada

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *