Kragujevac: Vredne inicijative u godini jubileja

Gradska uprava za investicije je dobila saglasnost za pokretanje postupka javne nabavke za izradu i postavljanje postamenta za dve spomen-biste.

Biste će biti podignute kompozitoru Josifu Šlezingeru i piscu Sretenjskog ustava Dimitriju Davidoviću u Kragujevcu.

Inicijativu za postavljanje spomen-biste Šlezingeru, kapelniku Knjaževsko-srpske bande (osnovane u Kragujevcu 1831), koja se nalazi u depou Muzeja „21. oktobar“, podnela je Muzička škola „Dr Miloje Milojević“. Reč je o delu akademskog vajara Dragana Nikolića, koje je nastalo na 6. međunarodnoj likovnoj koloniji „Mostovi Balkana“ 2006. godine.

Loading...

Inicijativu o postavljanju biste Dimitriju Davidoviću, koji je, pored izrade Sretenjskog ustava, u Kragujevcu 1834, obnovio štampanje „Novina serbskih“, pokrenula je gradska komisija za podizanje spomenika. Saglasnost na tu inicijativu, odbornici Skupštine grada dali su u junu prošle godine.

Spomen-bista Josifu Šlezingeru biće postavljena na prostoru između Muzičke škole „Dr Miloje Milojević“ i Knjaževsko-srpskog teatra, a Dimitriju Davidoviću u neposrednoj blizini zdanja Stare skupštine u kojoj su 1878. pročitane odluke Berlinskog kongresa kojima je Srbija prvi put međunarodno priznata kao nezavisna država.

Inicijative za podizanje spomen-bista Dimitriju Davidoviću i Josifu Šlezingeru pokrenute su u okviru proslave 200. godišnjice od proglašenja Kragujevca za prvu prestonicu moderne srpske države, koja će, kako je najavljeno, nizom prigodnih manifestacija biti obeležena 6. maja, na Đurđevdan.

Gde je spomenik Milošu?

Valja ovom prilikom napomenuti da knez Miloš Obrenović na čiji je predlog, Skupština narodnih prvaka, na Đurđevdan davne 1818. i proglasila Kragujevac za prvu prestonicu moderne Srbije, u Kragujevcu i dan-danas nema spomenik. Inicijativu za podizanje spomenika Milošu Gradsko veće je pokrenulo još 2007. godine, ali je ona dosada ostala „mrtvo slovo na papiru“. Niko je se nije setio ni u godini jubileja.

Izvor: danas

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *