Kragujevac: Veći budžet za 2019. godinu

Budžet grada Kragujevca za 2019. za 400 miliona teži je od ovogodišnjeg. Veća će biti ualaganja u putnu infrastrukturu, kaže gradonačelnik Radomir Nikolić. Opozicija smatra da će najveći deo otići na rashode.

Sudeći po gradskoj kasi, koja će za oko 400 miliona dinara, biti teža od ovogodišnje, Kragujvčanima će 2019. biti srećna.

Budžet je planiran na osnovu ostvarenih prihoda od 5 milijardi 200 miliona dinara, prodaje imovine, izvora iz kredita i transfernih sredstva države. Ista suma više od 7 milijardi je i na rashodnodnooj strani.

Loading...

„Prihodi nam konstantno rastu, troškoovi nam konstantno padaju, zaposlenih u Kragujevcu je sve više i više, nezaposlenih sve manje i manje”, kaže Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.

Ulagaće se u školstvo i vrtiće, gradske objekte, vododnu i kanalizacionu mrežu, seoske bunare, javnu rasvetu. Opozicija, pak smatra, da će najveći deo budžeta otići na rashode.

„Potrošiće na otplatu kredita, to je sa ovim što će se zadužiti u narednoj godini milijardu 100 miliona, 1,5 milijaru na plate”, navodi Edis Durgutović iz LDP-a.

„I pored činjenice, da je veliki broj zaposlenih u javnim gradskim preduzećima ostao bez posla, oni najavljuju uštede, a istovremeno podižu izdvajanja za subvencije za 35 posto”, kaže Milan Urošević iz SPO.

„Obrazovanje – šezdeset odsto manje za osnovno, za srednje četrdeset odsto, manja sredstva za kulturu”, kaže Veroljub Stevanović iz Zajedno za Šumadiju.

„Pogledajte realizaciju, a onda pogledajte plan. Shvatićete, da su socijala i zdravstvo na istom nivou, da je školstvo na istom nivou, da je putna infrastruktura, znatno uvećana na 500 miliona u narednoj godini”, objašnjava Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.

Čega je bilo previšem, a šta nedostaje, znaćemo krajem naredne godine. Gradska vlast tvdi da je budžet konačno realan, uz pokriće za svaki potrošeni dinar.

Izvor: Rts


Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *