Koliko novca je potrebno da Srbi „prežive“ dan!

Da biste preživeli jedan dan, u novčaniku morate imati bar 1.008 dinara, i to da biste podmirili najosnovnije potrebe, a najveći udar na džep predstavlja plaćanje računa i stanovanje.

Naime, iako se svima čini da tokom meseca najviše novca potroše na hranu, računica Dejana Uzelca sa finansijskog portala „kamatica“ pokazuje da zapravo najviše novca tokom meseca ode na plaćanje računa i stanovanje.

I prema podacima Republičkog zavoda za statistiku računi pojedu veliki deo mesečnih prihoda. Za stan, vodu, struju, gas i ostale energente treba da izdvojimo skoro 17 odsto od ukupnih primanja domaćinstva, dok telefoniranje, internet i kablovska televizija „pojedu” još oko pet odsto prihoda. Za prevoz damo čak devet odsto od svega što zaradimo, pa kad se sve to sabere, ispada da prosečan građanin Srbije izdvoji gomilu para za plaćanje račune.

Loading...

Beograđanka Ana Šimšić u razgovoru za „Alo!” objašnjava da je tokom jednog meseca vodila lični dnevnik potrošnje za svoje četvoročlano domaćinstvo.

– Hrana je nešto na čemu i može da se uštedi, naročito verujem da su iskusnije domaćice u tome vešte. Međutim, računi koji dospevaju na naplatu svakog meseca fiksni su i čovek, koliko god da je vešt i umešan s finansijama, ne može baš mnogo da kalkuliše, već mora da ode da plati. Hranu kupujete skoro svakog dana, pa verovatno zato ljudi imaju utisak da najviše novca curi upravo na nju – objašnjava Šimšićeva.

Izvorr: Alo

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *