Ko bi prvo trebalo da dobije vakcinu, prema rečima Bila Gejtsa

Ukoliko to ne bude slučaj, imaćemo „dužu, nepravedniju i smrtonosniju pandemiju“, dodao je on

Bil Gejts korona virus, koronavirus, vakcina, testiranje tajland

Foto: Guliver/Getty Images/Lintao Zhang, Tanjug/AP

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts rekao je u subotu da lekove i buduću vakcinu protiv korona virusa treba prvo da dobiju oni kojima je ona najpotrebnija, a ne onima koje daju bolju finansijsku ponudu, prene je Rojters

Loading...

– Ukoliko budemo prepustili vakcinu i lekove onome ko najviše ponudi, umesto onima kojima su najpotrebniji, imaćemo dužu, nepravedniju i smrtonosniju pandemiju. Lideri moraju da donesu tešku odluku o distribuciji zasnovanoj na pravičnosti, a ne samo na tržišnim faktorima – rekao je Gejts na video konferenciji u organizaciji Međunarodnog društva za borbu protiv AIDS.

Gejts je dodao da napori koji su učinjeni u borbi protiv AIDS mogu biti uzor za buduću dostupnost leka protiv kovida-19.

Kako je naveo, dobar primer je globalni fond za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije, koji je osnovan 2002. godine, kao i plan američkog predsednika za raspodelu lekova za AIDS.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je 6. jula da je u kliničkim ispitivanjima testirana 21 vakcina na dobrovoljcima.Novo vreme - nova zanimanja

Foto: Tanjug/AP

Stručnjaci za javno zdravlje upozorili su protiv „nacionalizma vakcina“ – gde zemlje idu jedna protiv drugih kako bi prve dobile potencijalnu vakcinu – a to bi, kako kažu, imalo strašne posledice i za javno zdravlje i za globalnu ekonomiju.

Gejts je nedavno upozorio američkog predsednika Donalda Trampa da ne odustaje od finansiranja Svetske zdravstvene organizacije, dok su pojedini izveštaju navodili da je osnivač Majkrosofta spreman da u većoj meri finansira SZO.

– Jedna od najboljih lekcija u borbi protiv AIDS-a je važnost građenja velikih, pravednih globalnih distributivnih sistema kako bi svi dobili lekove – rekao je Gejts, čiji fond je jedan od najvećih investitora u programe koji se bave razvojem vakcina, testova i sistema za praćenje u globalnoj borbi protiv virusa korona.

Da podsetimo, Bil Gejts je od početka pandemije korona virusa postao predmet brojnih teorija zavere, a među najpoznatijima je ona da kroz vakcinu protiv korone želi da u ljude ubaci mikročipove kako bi ih podvrgnuo globalnom praćenju.

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *