KC KRAGUJEVAC POSTAJE REGIONALNI CENTAR ZA OPERACIJE KIČME: Dr Srđan Vlajović vođa projekta lečenja dece s teškim deformitetima!

Dr Vlajović je vođa projekta po kome Klinički centar Kragujevac postaje regionalni centar za operaciju kičme. Najčuveniji svetski spinalni hirurzi kod nas operišu decu sa teškim deformitetama kičme koje su se do sada radile u inostranstvu. Ušteda po državu i do 100 hiljada evra po operaciji

Poslednjih dve godine, svedoci smo velike akcije koja se dešava u Kliničkom centru „Kragujevac“. Lečenje pacijenata sa teškim deformitetom kičmenog stuba i operacije koje su do sada bile moguće samo u velikim klinikama u inostranstvu, odnedavno se organizuju i u Kragujevcu. Zahvaljujući uspostavljenoj saradnji sa najpoznatijim spinalnim hirurzima iz Španije u kragujevačkom KC operišu se pacijenti, koje se po medicinskom značaju svrstavaju u vrhunac medicine na svetskom nivou. Povodom ovog, može se slobodno reći istorijskog programa i razvoju saradnje sa svetskim hirurzima pričamo sa ortopedom dr Srđanom Vlajovićem, koji je i začetnik spinalne hirurgije na Klinici za ortopediju KC „Kragujevac“.

 

Loading...
FOTO: KURIR-KC

Pre tri godine, na kongresu spinalnih hirurga u Barseloni upoznao sam našeg proslavljenog rukometnog reprezentativca Dragana Škrbića, koji je po završetku karijere nastavio da živi u Španiji i uplovio u „medicinske vode“. U razgovoru sa njim došlo se na ideju da iskustvo i znanje najvećih spinalnih hirurga Evrope iskoristimo za lečenje pacijenata i u našoj zemlji. U svemu je učestvovao i v.d. direktor KC prof.dr Predrag Sazdanović – priča dr Srđan Vlajović, o početku saradnje sa svetski priznatim stručnjacima koja je do sada rezultirala sa preko 30 najsloženijih i najzahtevnijih operacija. Lako je izračunati da je protekle dve godine napravljena ušteda od oko tri miliona evra za Fondove za lečenje u inostranstvu. U ovom projektu napravljen je strateški plan u kome je rešenost države i zdravstvene institucije da se operacije rade u Srbiji, a da svetski priznati stručnjaci dolaze ovde. To je višestruka ušteda sa jedne, a sa druge strane i prilika da se naši ortopedi upoznaju sa vrhunskim dostignućima svetske spinalne hirurgije.

FOTO: KURIR-KC

Kragujevac nosioc projekta

Vrlo smo ponosni što je Kragujevac uspeo da se izbori da bude nosioc celog programa i što je to trenutno jedina grana medicine gde pacijenti iz Beograda dolaze da se operišu u našoj ustanovi. Veliki značaj samog programa je i edukacija lekara KC Kragujevac koji sada imaju prilike da uče uz vodeća svetska imena u svom gradu i svojoj bolnici, uz mogućnost da deo usavršavanja obave i u Univerzitetskim Klinikama u Madridu i Barseloni. U proteklih par godina imao sam prilike da u par navrata boravim u vodećim spinalnim centrima Španije i da se upoznam sa njihovim načinom rada i organizacijom posla i da neka iskustva već prenosim na rad u našoj klinici-kaže dr Vlajović.

FOTO: KURIR-KC

Mi smo imali prilike da sarađujemo sa takvim imenima kao što su prof. dr Cesar Hernandes, prof. dr Manolo Fernandes i trenutno najviše sa prof.dr Norberto Venturom, jednim od najvećih svetskih dečjih spinalnih hirurga. Zahvaljujući razvoju čitavog programa spinalna hirurgija je postala nešto po čemu je KC „Kragujevac“ sada prepoznatljiv. Deca iz cele Srbije, javljaju se i dolaze na pregled četvrtkom popodne u ambulantu za skoliozu, a najteži slučajevi se rešavaju uz pomoć prof.dr Venture – priča dr Vlajović o počecima saradnje i postignutim rezultatima. Na pregledima kod španskog eksperta je već bilo preko 50 mališana iz svih krajeva, Beograda, Zemuna, Vojvodine, Kosova, Prokuplja, Niša, Vrnjačke Banje, Surdulice…

Uglavnom su u pitanju vrlo veliki deformiteti koji nisu mogli biti operisani u specijalizovanim ustanovama u Srbiji i čije je lečenje planirano u nekim od evropskih država. Zahvaljujući funkcionisanju Ambulante za skoliozu, jedine te vrste van Beograda, pregled dece je veoma organizovan. Pogotovo što se pregled ne zakazuje i sva deca koja se jave četvrtkom posle 14 časova bivaju pregledana-priča nam dr Vlajović o jednom od najznačajnijih projekata u istoriji kragujevačkog zdravstva. Prema njegovim rečima „i mediji su prepoznali značaj celog programa, pa su zahvaljujući prvenstveno “Kuriru” roditelji širom Srbije saznali za mogućnost lečenja svoje dece.

Ministarstvo zdravlja takođe podržava projekat. Profesor Ventura je bio na prijemu kod ministra Lončara, koji je i lično došao da gleda operaciju skolioze u KC Kragujevac – kaže dr Vlajović, naglašavajući da “ovaj projekt ima značajan aspekt uštede za državu”. I sami smo svedoci raznoraznih akcija prikupljanja pomoći preko sms poruka za lečenje dece, i kontraverzi koje one izazivaju.

Prošle godine smo operisali dečaka ѕa koga su sredstva bila sakupljana putem sms-a na lečenje u Italiju, a za čiju je operaciju bilo potrebno skupiti oko 180.000 eura. Kod nas, u KC Kragujevcu, operacija je koštala samo neophodni ugradni materijal oko 15.000 eura. Osim što deci obezbeđujemo lečenje od strane najpoznatijih hirurga čini se velika ušteda i za roditelje, i za zdravstveni fond, a deci omogućavamo oporavak i lečenje u poznatom okruženju. Procenjuje se da je ušteda za državu prosečno oko 100 hiljada eura po svakoj operaciji. Mada smo svedoci da je u više navrata, pojedini specifični materijal donirali i kolege lekari iz Španije-priča dr Vlajović o iskustvima u dosadašnjem razvoju projekta.

 

FOTO: KURIR-KC

Ali ipak kako to biva u „pionirskim“ projektima-ne ide sve glatko. Tim spinalnih hirurga Klinike za ortopediju i traumatologiju, predvođen dr Srđanom Vlajovićem susreće se i sa brojnim preprekama i problemima. Ali rešenost i spremnost svih, u Kragujevcu, od rukovodstva kliničkog centra do lekara i tehničara, da projekat uspe, je potpuno neupitna.

Inače je spinalna hirurgija u Srbiji prema broju hirurga koji se njom bave i prema broju operacija daleko od Evropskog i svetskog standarda i to je problem sa kojim će se pacijenti i dalje sretati, jer savremeno shvatanje medicine je da svakom obezbedi kvalitet života, a ne da godine provode sa bolom u leđima-zaključuje dr Vlajović.

Izvor:Kurir / Dragomir Ilić

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *