KAO DA JE JUN MESEC! Maline ćemo brati i za Božić!

Evo šta kažu stručnjaci: Da li ćemo maline brati i za Božić ili će sneg uništiti sve

Malina

Malina, Foto: RINA

Miholjsko leto se ne predaje, što je širom Srbije uslovilo cvetanje kad mu vreme nije. Ivanjički malinjaci su se zacrvenile kao da je jun, međutim da li će zbog toga imati šta da se obere sledeće sezone veliko je pitanje.

Loading...

“Na granama ima još i zelenih pupoljaka, a kako je krenulo možda ćemo maline brati i za Božić. Ko zna kakav će onda rod biti u junu sledeće godine, možda od maline neće biti ništa”, rekao je proizvođač Dobrivoje Radović.

Malina

Malina, Foto: RINA

Međutim, stručnjaci sa Instituta za voćarstvo u Čačku kažu da nema razloga za preteranu brigu, jer su sorte vilamet i miker fakultativno dvorodne.

“Posle perioda izvesnog kraćeg zahlađenja, ako se pojave visoke temperature, obavezno u svakoj godini dolazi i do plodonošenja, uglavnom u gornjoj trećini izdanaka. Tako da procvat u ivanjičkim malinjacima nije neuobičajena pojava”, rekao je dr Aleksandar Leposvić.

Malina

Malina, Foto: RINA

Zabrinuti proizvođači se ovih dana učestalo javljaju u Institut, a Leposavić ističe da novembarski procvat neće dovesti do smanjenog seledećeg prinosa.

“Apsolutno nema razloga za brigu, s obzirom da će vršni deo sledeće godine odseći, a malina će plodonositi na donjem i srednjem delu izdanaka”, kaže Leposavić dodaje da jedini problem koji naši proizvođači mogu imati jeste pojava vlažnog i teškog snega koji mehanički može oštetiti biljku, jer vegetacija je dosta produžena i ima dosta lisne mase pa može doći i do lomljena izdanaka.

Izvor: Alo : Rina

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *