Kakva Grčka, ovo je Šumadijsko more, skriveno u srcu Srbije

U srcu Šumadije nalazi se Gružansko jezero koje zbog svoje lepote i veličine mnogi nazivaju šumadijskim morem. Nastalo je izgradnjom brane na reci Gruži, pa je jezero veštačke prirode. Šumadijsko more nalazi se u blizini Knića, a primarna uloga mu je vodosnabdevanje 300.000 ljudi koji žive u njegovoj okolini.

Gružansko jezero ima zapreminu od 64,5 miliona m³. Obim jezera je oko 42 km, a širina je od 300 do 2.800 m. Dužine je oko 10 km, površine oko 900 hektara. Jezero nema veliki broj pritoka, jedina pritoka sa stalnim tokom je reka Gruža.

Foto: Zoran Petrovic

Pored reke Gruže, manje pritoke su: Boračka reka, potoci Ćurevac i Panjevac koji tokom žarkih letnjih meseci presušuju. Upravo zbog takvog vodnog bilansa, kao i velike potrošnje u kombinaciji sa prilivom otpadnih voda iz 22 okolna naselja, proces eutrofikacije je ubrzan.

Loading...

Od ribe u gružanskom jezeru žive šaran, štuka, som, babuška, beovica, bandar, jezerska pastrmka, deverika, smuđ itd. Zahvaljujući svojoj blizini Kniću i Kragujevcu, kao i svojoj prostranosti, na Gružanskom jezeru su česta takmičanja ribolovaca.

Foto: Zoran Petrovic

Post Author: Kragujevčani

1 thought on “Kakva Grčka, ovo je Šumadijsko more, skriveno u srcu Srbije

    Bojan

    (10/05/2020 - 15:47)

    Od silnih nelegalno izgradjenih vikendica i raznoraznih ograda gde neke ulaze i u vodu, jezeru se retko gde moze normalno prici. I kanalizacija kod nekih ide u vodu koju pijemo.
    Niko od nadleznih inspekcija ne reaguje.
    Jezerske pastrmke nema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *