JORGOVANKA TABAKOVIĆ: Nestalo 45 tona srpskog zlata!

Kako je istakla guverner NBS Jorgovanka Tabaković rezerve u zlatu iznose 18,3 tone

Od ukupnih zlatnih rezervi 1,01 tona se nalazi u Bazelu, a ostatak u Trezoru NBS, rekla jeJorgovanka Tabaković, između ostalog na prezentaciji avgustovskog Izveštaja o inflaciji u zgradi NBS.

Prema njenim rečima, pitanjem kako je od 46 tona zlata pohranjenih u Bazelu ostala samo jedna tona, još dugo će se baviti nadležni ljudi u Srbiji.

Loading...

Neto devizne rezerve NBS povećane su od početka 2015. za 85 miliona evra, po osnovu intervencija centralne banke na međubankarskom deviznom tržištu.

Kako je istakla guverner NBS Jorgovanka Tabaković rezerve u zlatu iznose 18,3 tone, a na pitanje da li je NBS intervencijama na međubankarskom deviznom tržištu uticala na smanjenje prometa deviza, Tabaković je istakla da takva konstatacija ne stoji, i da je prosečni mesečni promet na tom tržištu iznosio oko 590 miliona evra od početka ove godine.

Foto: Profimedia/imageBROKER

Svaka naša reakcija je dobro odmerena i ima jedini cilj – da održimo finansijsku stabilnost i stabilnost deviznog kursa dinara, kao i da povratimo poverenje koje je vrlo poljuljano na finansijskim režištima – naglasila je Tabaković dodajući da je uloga centralne banke, između ostalog, i to da prati trgovanje na međubankarskom deviznom tržištu, kako se na njemu ne bi pojavili finansijski derivati koji bi, kako je rekla, „zagadili“ to tržište.

Izvor: Telegraf.rs

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *