JEZIVE TVRDNJE TABLOIDA: Stotine tona zaraženog mesa, koje smo izvezli u Rusiju i druge zemlje, vraćene su i prodaju se u Srbiji!

 

Nedavno je stupila na snagu zabrana izvoza krava, bikova i goveda iz Srbije u sve države Evropske unije, zbog vakcinacije ovih životinja vakcinama protiv nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože. Zbog toga je osim u EU, zabranjeno izvoziti goveda u sve zemlje osim u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. No, čak je i u ove dve bivše jugoslovenske republike, doneta odluka da se određeni kontigenti mesa hitno vrate u Srbiju.

Pre manje od mesec dana, po savetu Načelnika Odeljenja za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja Ministarstva poljoprivrede, Budimira Plavšića, fabrika mesa Big Bull iz Bačinaca kod Šida, u Sremu, pokušala je da izveze stotinak tona svežeg goveđeg mesa u Rusiju.

Loading...

Sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti mesa potpisala je Emina Milakara, osoba koju su više puta sumnjičili da namerno opstruira izvoz u Rusiju. Ceo kontigent mesa iz Big Bull-a, koji je prevožen hladnjačama preko teritorije EU, do ruskog grada Kaljiningrada je vraćen sa granice nazad za Srbiju. Rusi su ga vratili zbog prisutnosti virusa nodularnog dermatitisa. Ovo je stoti put da službenici Ministarstva poljoprivrede odobravaju izvozne kontigente za Rusku federaciju. Zbog zdravstvene neispravnosti, reeksporta i lažno prikazanih sorti, do sada su vraćani svinjsko meso, jabuke, maline, a sada je vraćeno i neispravno meso.

Plavšić se naravno napravio kao da se ništa nije desilo, a Emina Milakara je meso koje su Rusi vratili kao zdravstveno neispravno pustila u maloprodaju u Srbiji!

Plavšić je u međuvremenu otputovao na simpozijum u Kazahstan, i tamo je glumio eksperta koji se navodno razume u dobrobit životinja, domaćini su ga učtivo koliko je to bilo moguće pitali, šta je razlog stalnih opstrukcija životinjske dobrobiti u Srbiji?

Da li je istina da službenici srpskog Ministarstva poljoprivrede, namerno opstruišu izvoz mesa i druge hrane na jedinstveno tržište Ruske federacije, Kazahstana i drugih sovjetskih republika i Kine, pitali su Plavšića, u privatnom delu konferencije, posle čega je on, prema svedočenju naših građana tamo prisutnih, pocrveno. Inače u Ruskoj federaciji kruži priča da službenici Srpske Vlade namerno na sve načine opstruišu privrednu saradnju sa Rusijom i bivšim sovjetskim republikama, kako bi se EU prikazala kao jedina alternativa. Plavšićevi potezi idu u prilog ovakvim tvrdnjama.

Emina Milakare, bila je desna ruka Sanje Čelebićanin, bivše načelnice veterinarske inspekcije sve dok ova nije pobegla iz zemlje. Njeni postupci govore da je situacija alarmantnija i od one kako je Rusi vide. U pitanju nije samo opstrukcija izvoza u Rusiju, u pitanju je i masovno trovanje stanovništva u Srbiji. Iz tih razloga Milakara ne donosi Rešenje o uništenju 1,5 miliona kilograma pokvarenog mesa iz hladnjače u Šidu, već pretpostavljamo traži način da ga pusti u prodaju.

Iz Srbije je u Republiku Srpsku prošlog meseca izvezana i piletina zaražena opasnim sojem salmonele poznate po imenu Entoritidis! Ova bakterija teško umire čak i na termičkoj obradi visokom temperaturom. Iz Republike Srpske su pitali: „… Koja je ideja bila, da potrujete braću Srbe?“

Federalni organi Bosne i Hercegovine su tražili da se zaražena piletina vrati u Srbiju. Nadležni inspektor Republike Srpske koji je potpisao odluku da ona bude uništena na licu mesta, obrazložio je to ovim rečima: „… Ne možemo dozvoliti da se to vrati u Srbiju, jer tamo ima monstruma koji će je pustiti u prodaju“

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, smučila se zbog ovih skandala i crnogorskoj veterinarskoj inspektorki Mirjani Drašković koja je javno saopštila da je više desetina tona suvomesnatih proizvoda srpske kompanije „Zlatiborac“, vratila u Srbiju ZBOG prisutnosti kancerogenog aditiva E124, te da je u pitanju aditiv za veštačko dodavanje boje mesu …

Uticaj pomenutog aditiva na zdravlje evropski stručnjaci pratili su punih deset godina. Istraživanja su pokazala da taj dodatak može imati za posledicu pad koncentracije i impulsivnost, koja negativno utiče na učenje, a utvrđeno je da su najugroženija deca od tri do osam godina. Kod laboratorijskih životinja kojima je ovaj aditiv dodavan u hranu u većim količinama, u dužem vremenskom periodu obolele su od raka: želuca, mozga, jetre … U pitanju je dodatak koji boji meso u crveno, pa je jasno zašto proizvodi „Zlatiborca“

Post Author: Kragujevčani

Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *