Jelena Tomašević za Dan grada

Majske svečanosti kojima će u Godini jubileja biti obeležen Đurđevdan – Dan grada počeće 3. maja i trajaće do kraja meseca.

Majske svečanosti biće otvorene predavanjem o ciklusu slika “Kragujevac 1941“ Petra Lubarde, inače umetnikovom legatu Spomen – parku. Pored Festvala narodne pesme “Dragiša Nedović” i Đurđevdanskog susreta književnih klubova, od 4. do 8. maja biće održani Joakimovi dani – revija predstava u čast domaćeg pisca, kao i Međunarodni lutkarski festival “Zlatna iskra“.

U petak i subotu, 4. i 5. maja na više lokacija u gradu u organizaciji Doma omladine biće organizovan Kragujevački festival uličnih svirača, odnosno, nastupi muzičara na otvorenom kao i Đurđevdanski folklorni maraton.

Loading...

U okviru Majskih svečanosti biće otvoren i legat Nikole Koke Jankovića.

Pored svečane sednice Skupštine grada, koja se održava u zdanju Stare skupštine i uručenja Godišnjih nagrada, jedan od centralnih događaja u Godini jubileja u kojoj obeležavamo 200 godina od proglašenja Kragujevca za prvu prestonicu moderne Srbije biće tradicionalni Đurđevdanski karneval pod sloganom Kragujevac – moj glavni grad.

Uoči vatrometa koji je planiran oko 22,30 sati, na Trgu kod Krsta u organizaciji Muzičkog centra biće održan Kragujevački simfo rok na kome će nastupiti Simfonijski orkestar grada Kragujevca, rok bendovi i Jelena Tomašević.

Gradsko veće utvrdilo je i Predlog odluke o dodeli zvanja Zaslužni građanin grada Kragujevca Mirku Babiću glumcu iz Kragujevca i uputili odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje. Svojim glumačkim ostvarenjima, promocijom umetnosti i kulture Mirko Babić je u svojoj višedecenijskoj krijeri dao nemerljiv doprinos uzdizanju Kragujevca na kulturnoj mapi Srbije, afirmaciji i promociji grada u zemlji i inostranstvu, a sve sa ciljem da se njegov grad učini vrednim kulturnim centrom dostojnim svoje prestoničke istorije. Ovim činom, kaže se u obrazloženju, grad Kragujevac iskazuje duboko poštovanje i zahvalnost Mirku Babiću.

Pred odbornicima gradskog parlamenta naći će se i predlog odluke o podizanju spomenika “Šumadija“ kao omaž znamenitim Šumadincima značajnim za srpsku istoriju i događajima koji su se odigrali na prostoru Šumadije a značajni su za istoriju srpskog naroda. Inicijativu je pokrenulo Društvo istoričara Šumadije iz Kragujevca, a spomenik će biti postavljen u okviru ambijentalne celine Veliki park.

Na sednici je utvrđen i predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o javnom gradskom i prigradskom saobraćaju. Jedna od novina je i da je preduzeće dužno da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja komunalnih usluga u trajanju od najmanje 30 dana. Javni poziv za izjašnjavanje objavljuje se u sredstvima javnog informisanja, zvaničnoj intrenet prezentaciji Grada i Preduzeća. Cilj ove novine je da ukoliko većina korisnika nije zadovoljna uslugom, nadležna Gradska uprava sačini predlog mera za otklanjanje nedostataka.

Na današnjoj sednici doneta je i odluka o odbravanju sredstva iz budžeta grada za realizaciju 15 projekata udruženja u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja u ukupnom iznosu 1,5 miliona dinara.

Izvor: Ritam grada

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *