„Izdrži, dušo moja. Vole te mama, tata i brat“: Mali Despot, dečak leptir, bori se za život

Usled bolesti mu je oslabilo srce, a pluća mu se pune vode

Despot se bori za život na intenzivnoj nezi. Sve je tako teško i bolno. Svi su uz tebe ljubavi moja. Vole te mama, tata i brat i svi ostali. IZDRŽI DUŠO MOJA, DUŠO MAJKINA!“ Ova potresna poruka pojavila se na Fejsbuk stranici za pomoć malom Despotu Laziću iz Bajine Bašte, dečaku leptiru koji od rođenja živi s teškom bolešću.

Zbog nedostatka proteina, Despot ima žive rane po telu i na sam dodir mu otpada koža. S otvorenim ranama na telu, ovaj dečak živi punih 12 godina. Odnedavno, one nisu jedino što ga muči. Usled bolesti mu je oslabilo srce, a pluća mu se pune vode. Zato je hitno smešten na intenzivnu negu Instituta za majku i dete u Beogradu, gde se lekari bore za njegov život.

– I ono malo kože na leđima što mu je ostalo, sada otpada. Despot nije jeo danima – ispričala je njegova majka Sofija Lazić.

S obzirom na to da je neprestano uz sina, majka nije u mogućnosti da radi, a otac koristi svaki slobodan trenutak da bude uz njega. Ipak, troškovi su veliki, jer pored preskupih flastera za Despotove rane, roditelji sada moraju da plaćaju i stan nadomak bolnice.

Iako zbog bolesti mora da bude izolovan u kući, ostvario je san da poseti svoj omiljeni klub Partizan i dobije dres crno-belih. Ostala mu je neostvarena želja da ide u školu kao i sva druga deca.

Bulozna epidemoliza od koje Stefan boluje je teška i retka bolest. Izaziva velike, bolne i krvave rane. Taman kad se jedna smiri, na drugom delu tela – leđima, grudima, rukama, čelu, licu, svuda gde ima kože, bukne nova. Unutrašnje organe spopadaju plikovi, zbog čega dečak može da jede samo kašastu hranu. Bolest ne dozvoljava pravilan rad prstiju pa su mu oni i na rukama i na nogama srasli jedan za drugi.

SMS broj i računi za pomoć

Svi koji žele da pomognu mogu da pošalju SMS na humanitarni broj 2552 ili da uplate sredstva na dinarski tekući račun: 2750010221949709 90 ili na devizne račune 10221949724 45 – za uplate u evrima; 10221949711 84 – za uplate u švajcarskim francima i 10221949717 66 – za uplate u dolarima, Societe Generale Srbija, Beograd. Izvor: Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *