Ivan i Damir su otišli u Nemačku i svaki je napravio svoju računicu troškova: Evo koliko košta život gastarbajtera

Najveći trošak jednoj i drugoj porodici je iznajmljivanje stana

Printskrin: Youtube/ Lovra, Damir Lenart

Hrvat Ivan Lovrić iz Alensbaha je na Jutjubu objavio video u kome govori o troškovima u Nemačkoj, a nedavno je svoju računicu predstavio i Damir Lenart koji trenutno živi u Baden-Badenu.

– Ciljeve postavite nisko kako se ne biste razočarali. Za sve je potrebno vreme. Postavite sebi jedan manji cilj, a kada ga ispunite, postavljate više ciljeve pa ćete biti zadovoljni – poručuje Ivan.

CopyAMP code

IVAN – 2.323 EVRA

Njegov najveći trošak u Nemačkoj je stan koji on plaća 715 evra. To je stan koji ima dve spavaće sobe i dnevni boravak. Ivan kaže da se cene stanova u Nemačkoj kreću od 450 do 1.500 evra i više, u zavisnosti od lokacije i veličine stana,  piše Fenix magazin.

Smeće plaća oko 14 evra mesečno ili 169 evra godišnje. Cena smeća zavisi od broja članova porodice, imate li bio smeće ili ne, imate li samo vreću ili kantu za smeće i koliko puta se đubre mesečno odvozi. Ovaj trošak košta od 7 do 16 ili više evra mesečno.

Ivanova porodica struju mesečno plaća 56 evra. Ivan kaže da na struji može godišnje da se uštedi najviše novca. Na primer, Ivan je uštedeo više od 600 evra zbog prelaska kod novog distributera struje.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Za internet i televiziju plaća se od 15 evra mesečno, pa sve do 50 ili više evra, u zavisnosti od paketa. Ivan plaća od 50 do 60 evra, ali je on isključio opciju nemačke televizije i uskoro će plaćati 35 evra samo za brzi internet.

On i žena imaju dva mobilna telefona za koja plaćaju 50 evra. U to je uračunato 1GB internet prometa u Evropi, a u Nemačkoj imaju neograničen internet. Inače, trošak za mobilne može biti od 10 pa do 150 evra.

Za lično osiguranje, u koje su uračunati on, njegova supruga i deca, plaća 65 evra, pa su s tim osigurani na 100.000 evra.

Ivanova porodica ima dva automobila, pa troše puno goriva za put do posla i prevoz dece. Za dva automobila plaćaju osiguranje godišnje 1.300 evra, oko 200 evra goriva mesečno, 76 evra poreza za oba automobila godišnje, servis 90 evra za manji automobil i 240 evra godišnje za veći automobil.

Škola se ne plaća, vrtić mesečno košta 90 evra plus 40 do 60 evra za užinu, jer u nemačkim vrtićima obično nije uračunata hrana. Troškovi vrtića i jaslica mogu biti od 0 do 300 evra ili više.

Oko 400 evra Ivanova porodica potroši na hranu, ali je u Nemačkoj je moguće preživeti i sa 50 evra ili i manje.

Kada je on došao u Nemačku nije imao mnogo novca, ali je preživeo čitav mesec sa 34 evra.

Prema ovoj računici, Ivanovi ukupni troškovi mesečno iznose 2.323 evra.

DAMIR – 1.800 EVRA

Takođe, Damir Lenart, koji radi kao kamiondžija, odgovorio svima koji se pitaju koliki su troškovi prosečne porodice u Nemačkoj. I on je  taksativno nabrojao šta koliko košta i izračunao mesečne troškove uz napomenu da se troškovi odnose na Baden-Baden gde on živi sa porodicom.

– Kada se izračuna, 620 evra dajemo za stan. U to su uračunati troškovi iznajmljivanja prostora i neke od komunalija – Objasnio je Lenart i dodao da se struja odvojeno plaća i iznosi za njegovu porodicu mesečno oko 60 evra.

Foto: freeimages.com/miguel ugalde

Sledeća stavka na Damirovoj listi bio je internet. On navodi da bez te stavke možete proći ako nemate decu, ali ako imate, u tom slučaju vam je neophodan internet priključak.

– Postoji nekoliko opcija za internet. Ako ćete slabiji internet on je 35 evra, dok je bolja brzina oko 50 – kaže Damir koji preko Jutjuba objavljuje snimke, pa je odabrao skuplju opciju od 50 evra za svoju porodicu.

Čim se prijavite u Nemačkoj, kako on navodi, pošalju vam obaveštenje o priključku za televiziju i ona iznosi oko 20 evra mesečno i to se ne može izbeći.

Među te osnovne troškove spada i osiguranje koje uzimate u banci i ono iznosi takođe 20 evra po mesecu.

Kada se to sve sabere, osnovni troškovi Damirovu porodicu u Nemačkoj staju 770 evra za mesec dana.

– Od 400 do 800 evra vam ode na hranu mesečno – priča Lenart i dodaje da je nedeljno dovoljno 100 evra ako ćete uzimati osnovne potrepštine, dok je 200 evra za one koji ne gledaju mnogo na cene i uzimaju šta im se sviđa.

Vrtić u Nemačkoj je mesečno od 150 do 450 evra, dok odlazak u školu košta mesečno oko 40 evra.

Gradski prevoz zaodrasle je mesečno oko 80 evra, dok je gorivo oko 60 evra.

Troškovi auta se tu ne završavaju. Kasko osiguranje je oko 60 evra, Damir ima dvoja kola pa ih izađe oko 120 evra plus porez oko 300 evra godišnje po automobilu u zavisnosti od toga kakav je auto.

Kada se sve sabere, mesečni troškovi Damira koštaju 1.800 evra.

(Telegraf.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *