„INVAZIJA JE POČELA“ Erdogan pokrenuo ofanzivu na Siriju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da je turska vojna operacija na severoistoku Sirije upravo počela.

„Turske oružane snage su zajedno sa Sirijskom nacionalnom armijom (pobunjenici koje podržava Turska, prim.prev.) pokrenule operaciju protiv PKK/YPG i ISIS terorističkih organizacija na severoistoku Sirije. Naš cilj je da se uništi koridor koji teroristi pokušavaju da uspostave na našoj južnoj granici i da usposatvimo mir u regionu“, napisao je Erdogan na Tviteru.

On je dalje napisao da će ovom operacijom nazvanom Izvor mira ukloniti terorističku pretnju Turskoj.

Loading...

„Zahvaljujući sigurnoj zoni koju ćemo stvoriti, osiguraćemo da se sirijske izbeglice vrate u svoje zemlje. Zaštitićemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi stanovnike regiona od naleta terora“, napisao je on.

Ranije je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da će Ankara obavestiti sve relevantne zemlje i sirijsku vladu o operaciji na severoistoku Sirije.

Kako je navela sirijska državna televizija, turska vojska je pokrenula operaciju na severu Sirije, izvršivši vazdušni napad na grad Ras al Ain.

Prema rečima reportera CNN Turk, nekoliko snažnih eksplozija odjeknulo je u tom gradu.

On je rekao da se može videti dim koji se vije iznad zgrada u Ras al Ainu.

Portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je danas da su turski ratni avioni počeli da napadaju „civilna područja“ na severu Sirije. On je na Tviteru objavio da su napadi izazvali „ogromnu paniku među ljudima u regionu“.

Turska tvrdi da želi da stvori „sigurnu zonu“ koja će biti očišćena od kurdske milicije i u koju će smestiti neke od 3,6 miliona sirijskih izbeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj.

Američki predsednik Donald Tramp kontroverzno je povukao američke trupe uoči akcije, ali je rekao da će se Turska možda suočiti sa ekonomskim posledicama, ukoliko učini nešto nedopustivo.

Kurdi su bili ključni saveznici SAD u porazu džihadističke grupe Islamska država (IS) u Siriji. Povlačenje američkih trupa iz pograničnog područja su sirijske Demokratske snage (SDF) koje predvode Kurdi (SDF) ocenile kao „ubod u leđa“.

Turska obavestila NATO i UN o akciji u Siriji

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je danas je da je o operaciji „Izvor mira“ u Siriji obavestilo SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Italiju, NATO i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN).

Ministarstvo je to objavilo na svom nalogu na Tviteru, navodeći da su sve pomenute zemlje, NATO i UN obaveštene još u 14 sati, prenosi agencija Anadolija.

Moskva neće učestvovati u sukobu“

Rusija neće učestvovati u sukobu između Turske i Sirije nakon što je Ankara pokrenula vojnu operaciju na severoistoku Sirije, rekao je prvi zamjenik predsedavajućeg komiteta za inostrana pitanja u Gornjem domu ruskog parlamenta Vladimir Džabarov.

Prema njegovim rečima, ruska vojska je u Siriji iz drugih razloga.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru rekao svom turskom kolegi Redžep Tajip Erdoganu da izbegnu bilo kakve korake u Siriji koji bi mogli da naškode mirovnom procesu.

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *