Heroji iz “crvene zone” šalju podršku malom Gavrilu

Spread the love


Heroji iz “crvene zone” šalju podršku malom Gavrilu

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ako za neku fotografiju nastalu ispred kovid ambulante u jeku pandemije, možemo da kažemo da je puna nežnosti, ljubavi, podrške i širokog osmeha ispod maske, onda je to slika zaposlenih u kragujevačkom Respiratornom centru. Oni su danas na kratko prekinuli rad,  raširili transparent sa srcem za Gavrila i poslali poruku njemu i njegovim roditeljima, da u borbi sa teškom bolešću i trci za svaki dinar od potrebnih 2,5 miliona evra – nisu sami.

Slika podrške medicinskog osoblja iz Kragujevca, govori više od reči. Iako isrpljeni od svakodnevnog rada u rizičnim uslovima, lekari, medicinski tehničari i higijeničari pokazali su da imaju veliko, dobro i humano srce.

Oni su od svojih primanja odvojili “koliko je ko mogao” i prikupili 60.000 dinara za  Gavrilov odlazak  po najskuplji lek na svetu.

“Nije bitan iznos” poručuju iz ove “kovid porodice”, već  jedinstvo i solidarnost kada je najteže.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Svaka uplata, od najmanje, pa do onih velikih je jedan korak bliže ka Gavrilovoj pobedi. Gavrilo može i mora da pobedi bolest, ali mu je potrebna pomoć svih nas. Zamislite kada bi svaki kolektiv u Srbiji dao svoj doprinos. To bi bila pobeda života. Verujem da mi to možemo i da ćemo još jednom pokazati da život ne sme da ima cenu, koliko god da košta lek” rekla je dr Sanja  Kojić, šef kovid ambulante ATD u Kragujevcu.

Slika kragujevačkih medicinara iz crvene kovid zone, vraća veru u ljudsku dobrotu i šalje snažnu poruku porodici malog Gavrila, ali i svima nama, da nema nepremostivih prepreka ako se udružimo u najtežim trenucima.

Gavrilo nije ni na pola puta do leka

Šestomesečni Gavrilo Đurđević iz Kragujevca boluje od teškog oblika  spinalne mišićne atrofije SMA TIP 1. Za lečenje genskom terapijom u inostranstvu potrebno mu je 2,5 miliona evra za najskuplji lek na svetu Zolgensma.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Do sada je za malog Gavrila prikupljeno oko 400.000 evra, a da bi lek bio delotvoran neophodno je da ga primi pre nego što dostigne 12 kilograma u težini. Roditelji strahuju da neće obezbediti novac na vreme, jer ovaj mališan sada ima oko 7,5 kilograma.

Bolest je teška i progresivna, a odlaganje lečenja roditeljima produžava agoniju, jer mišićna atrofija utiče na gubitak osnovnih životnih funkcija, kao što su disanje i varenje, a može da dovede i do fatalnog ishoda.

Građani Srbije tokom prošle i početkom ove godine prikupili su novac za lečenje petoro dece koja boluju od istog tipa atrofije mišića.  Sofija, Minja, Lana, Anika i Oliver, već su primili spasonosni lek, a njihove fotografije iz klinika u kojima se leče, raduju sve nas i potvrđuju da smo uspeli da pobedimo zloslutne prognoze.

Možemo još jednom, potrebni smo i šestomesečnom Gavrilu.

Kako pomoći?

Slanjem SMS poruke: Upišimo 973 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human973 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000844014-95

Uplatom na devizni račun: 160600000084402853

IBAN: RS35160600000084402853

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Izvor:Nova /Aleksandra Petrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *