„GUTANJE EKSTAZIJA JE UVEK RIZIK“ Stručnjaci nakon smrti tinejdžerke upozoravaju: Samo JEDNA TABLETA sintetičke droge može da ubije

Zbog jedne tablete ekstazija tinejdžerka Sofija S. (15) iz Aranđelovca doživela je moždani udar i preminula u bolnici četiri dana kasnije. Ovaj slučaj nastavio je tragični niz tinejdžera preminulih od smrtonosnih doza droge koji je započeo letos kada su za samo dve nedelje žitot, širom Srbije, zbog ekstazija izgubile četiri mlade osobe. Stručnjaci sada ponovo upozoravaju da i samo jedna doza droge, pa i jedna tableta ekstazija, može da ubije!

Tinejdžerka Sofija S. (15), učenica Matematičke gimnazije iz Aranđelovca i ćerka vlasnika salona nameštaja iz ovo grada, na kućnoj žurki kod prijatelja odlučila je da proba ekstazi.

Sofija S.FOTO: FACEBOOK / PRIVATNA ARHIVA
Sofija S.

Prema prvim informacijama, drogu je doneo dvadesetjednogodišnji mladić iz ovog grada, N. B. i kesicu sa sedam ekstazija stavio na sto. Svi su uzeli, pa i Sofija. Međutim, ubrzo je počeo pravi pakao.

Loading...

Sofiji je pozlilo i prijatelji su je brzo odveli kući. Roditelji su je dočekali u svesnom stanju. Shvatili su da je nešto konzuumirala i brzo su je odvezli u bolnicu, a potom je zbog teškog stanja prebačena na Vojno-medicinskou akademiju (VMA) u Beogradu.

Lekari su se četiri dana borili za njen život, međutim, preminula je četiri dana kasnije od posledica moždanog udara.

N. B. iz Aranđelovca brzo je uhapšen zbog sumnje da je na pomenutu žurku doneo kesicu u kojoj je bilo sedam tableta ekstazija, a od kojih je jedna bila kobna po tinejdžerku.

EkstaziFOTO: PUBLIC DOMAIN / PROMO
Ekstazi

Ovaj tragični slučaj, ponovo je pokrenuo pitanje umiranja tinejdžera i mladić od lako dostupnih droga čija je cena oko svega 1.000 dinara. Ekstazi je, nažalost, lako dostupan na svakom koraku, na svakoj žurci, a pravljenje ovih sintetičkih droga sve je gore, pa često onoga ko ih konzumira može koštati i života.

Prema upozorenjima stručnjaka, i samo jedna tableta ekstazija može da ubije, kao što to može i pola grama heroina ili kokaina.

Doktori, pak kažu, da za to uglavnom postoje preduslovi – sporna koncentracije droge, njena prljavština, ali i skrivene bolesti koje konzument možda ima, a da ne zna i koje postanu kobne kada se u organizam unese neka droga.

Ona kaže da jedna tableta ekstazija obično ne ubija, ali da postoje brojni izuzeci.

– Postavlja se pitanje prethodnog zdravlja tog deteta. Takođe, u slučaju da je uzela samo jedan ekstazi i ništa drugo, može da bude problem i u jačini tablete. Ako je bila ekstremno velika doza suspstanve, onda je mogla da bude fatalna – napominje ona.

Droga je dostupna deciFOTO: Đ. KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA
Droga je dostupna deci

Kako kaže, ekstazi je stimulativna droga koja podiže krvni pritisak, ubrzava rad srca, tera na kretanje osobu koja ju je progutala…

– Moguće je da preminula tinejdžerka imala neki problem sa srcem ili aneurizmu ili proširenje krvnog suda u mozgu što je uneta droga pogoršala ili pokrenula – navodi dr Dragana Sevaljić i napominje:

– Nikada ne smemo da zaboravimo: gutanje ekstazija je uvek rizik – navela je ona.

Kako je za „Blic“ nedavno objasnio Lambe Đorelijevski, nekadašnji šef odeljenja za suzbijanje narkotika u MUP, a sada privatni detektiv, povodom nedavnih tragičnih smrti maloletnika, „nikada se ne zna šta je u tim drogama.“

Sintetičke droge su ilegalne supstance koje se prave u nekim skrovitim, ilegalnim laboratorijama. Samim tim sve što se nabavlja za tu laboratoriju ide zaobilaznim putem. Instrumenti, posude, bilo šta što je u vezi sa tim. Te laboratorije ne izgledaju kao prave hemijska laboratorije, pa i ne čudi ako stavljaju prekomerne količine određenih supstanci – ističe Đorelijevski.

Da bi zaradili što više, droga se brzo izbacuje na ulicu

Primera radi sintetički kanabis se pravi tako što se ta trava ili neki čaj potapaju u tečne supstrate kako bi poprimile tu sintetiku u sebe. Mešanje se vrši obično u plastičnim buradima, gde uvek postoji neki rastvarač koji treba da pomogne da se što više droge napravi. Da bi se što pre zaradilo ne sačeka se da se porces završi do kraja. Pa tako, za one koji kupe takav kanabis, koji je na primer bio na gornjoj površini, možemo da kažemo da su imali sreće, jer su ti rastvarači isparili. Manje sreće će imati oni koji kupe onu drogu koja je bila na dnu, jer sve ono što je trebalo da ispari je ostalo. Zbog toga osoba koja konzumira takav narkotik može da se nađe u velikom problemu. Osim tog sintetičkog kanabisa, uneće u sebe još neke hemijske preparate koji nisu za korišćenje i ljudsku upotrebu – objašnjava Đorelijevski.

Pojašnjava da malo ljudi zna da je čist heroin bele boje, ali da ga je teško naći na tržištu kako u Srbiji, tako i u Evropi. Narkomani, kaže, nisu svesni kakvu „prljavštinu uzimaju.“

Tableta ekstazija košta 1.000 dinara

Prema njegovim rečima, da bi se što brže proizvela nova količina droge, često se ne sačeka da se izvrše pojedine hemijske reakcije, nego se droga pakuje u posebne kesice i izbacuje na ulicu.

– Poenta dilera je da zaradi što više novca. Nije tačna priča da je droga jeftinija. Konkretno je ekstazi skuplji. Jedna tableta košta oko 1.000 dinara. Ali i dileri se ponašaju kao na pijaci, pa tako ako je u klubu žurka, zna se da će biti ekstazija, spida, sintetičke trave. Ako dođe mnogo dilera sa mnogo droge, oni će je prodavati ispod cene. Ali, ako dođe malo robe, onda će ona svakako biti skuplja. Funkcionišu kao svako tržište – zaključuje Đorelijevski.

Dileri ne razmišljaju da prodaju smrt

On kaže da je osnovna delatnost dilera zarada i da oni ne razmišljaju o tome da nekome prodaju smrt. Nešto što ubija. Oni razmišljaju kako da prodaju nešto što ljudima daje osećaj euforije ako je neka sintetičke droge u pitanju ili ako prodaju heroin da će toj osobi pomoći da se smiri, opusti, da zaboravi na brigu i probleme.

Ekstazi letos odneo četiri života

Marija M.FOTO: FACEBOOK
Marija M.

Podsetimo, ekstazi je ovog leta za samo nekoliko dana odneo čak četiri mlada života. Tako je u junu ove godine Marija M. (17), učenica Politehničke škole, preminula usled predoziranja narkoticima.

Jovan PaunovićFOTO: RAS SRBIJA
Jovan Paunović

Beograđanin Jovan Paunović (17), preminuo je na VMA, nekoliko sati nakon što je pronađen kako ispred jednog beogradskog splava leži u bunilu i grči se u užasnim bolovima jer je u sebe uneo smrtonosnu količinu droge ekstazi.

FOTO: FACEBOOK

U Bačkoj Palanci, isto u junu, od prekomerne doze narkotika preminuo je tinejdžer N. S. (18), a njegovo telo je u stanu, u Gundulićevoj ulici, pronašao je otac.

FOTO: FACEBOOK

Početkom jula u iznajmljenom stanu u Beogradu pronađena je mrtva Mirjana Milić (21). Ona se danima pre nego što je pronađena mrtva preko društvenih mreža hvalila da je počela da konzumira ekstazi.

Izvor: Blic – Radmila Briza

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *