“Gospojinske svečanosti” u Kragujevcu

Saborna crkva u Kragujevcu u ponedeljak, 28. avgusta slavi Uspenje Presvete Bogorodice. To je jedan od četiri najveća praznika posvećena Bogorodici. U 8 časova ujutru u Sabornoj crkvi biće održana Sveta Arhijerejska Liturgija. 

Posle liturgije na štandovima u porti Saborne crkve i duž ulica Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i Branka Radičevića, od 10 do 19 časova, biće održana „Smotra narodnog stvaralaštva“.

Na ovoj manifestaciji biće izloženi raznovrsni radovi brojnih udruženja i domaćina, koji će biti raspoređeni prema delatnostima koje obavljaju, na stare zanate, unikatne radove i proizvođače zdrave hrane i pića.

Loading...

Kao i prethodnih godina ovu „Smotru narodnog stvaralaštva“ na praznik Velike Gospojine, organizuje Gradska turistička organizacija „Kragujevac“. Zahvaljujući stalnim saradnicima i seoskim domaćinstvima, koja su počela da se bave razvojem seoskog turizma, učestvovaće oko 40 izlagača, koji se bave starim zanatima, unikatnom domaćom radinošću i proizvodnjom zdrave hrane i pića.

Na štandovima, u porti crkve, izlagaće i Gradska turistička organizacija „Kragujevac“.

Na ovu manifestaciju dolaze saradnici i udruženja GTO iz većine gradova i sela Centralne Srbije i Pomoravlja.

Među izlagačima će biti udruženja „Moravska šarenica“ iz Lapova i „Levčanke“, kao i udruženja iz Topole, Aranđelovca, Knića, Užica, Jagodine i kragujevačka udruženja „Kneginja Milica“, „Iskra“, Udruženje distrofičara, „Kragujevačka inicijativa“, Udruženje gluvih i nagluvih osoba i drugi.

U 17 časova u Sabornoj crkvi biće održan Akatist Bogorodici Mlekopitateljnici, a u 18 časova, u porti počinje program „Velikogospojinsko veče“, na kome će besedu održati Časlav Nikolić, sa FILUM-a, nastupa umetnik na fruli Milinko Ivanović Crni sa ansamblom „Stupovi“, Svetouspenjski hor Saborne crkve i Akademski folklorni ansambl Studentskog kulturnog centra „Kragujevac“. Molitvenu poeziju recitovaće Nenad Vulević, glumac Knjaževsko srpskog teatra.

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *