GIHT na nozi: Šta je i KAKO nastaje i kako ga lečiti ?

Ova bolest se deli u dve kategorije:
  • primarni giht, nastaje kao posledica hiperuratemije nepoznate ili genetske prirode
  • sekundarni giht, nastaje zbog hiperuratemije poznate etiologije

Učestalost

Od ove bolesti uglavnom obolevaju muškarci, što potvrđuje i podatak da samo 5% žena oboli od gihta i to najčešće u menopauzi. Kod muškaraca bolest se najčešće javlja tek nakon četvrte decenije života.

Uzrok nastanka

U velikom broju slučajeva uzrok nastanka ovog metaboličkog poremećaja je nepoznat. Kristali koji se gomilaju su soli mokraćne kiseline, koja u organizmu nastaje kao krajnji produkt metabolizma purina. Purini nastaju iz hrane, metabolizma nukleinskih kiselina u ćelijama ili biološkom sintezom. Nagomilavanje soli mokraćne kiseline nastaje ili zbog povećanog stvaranja ili smanjenog izlučivanja. Kod većine bolesnika oba uzroka u poremećaju metabolizma su prisutna.

Giht je bolest, vrsta artritisa koji je prouzrokovan prekomernom količinom mokraćne kiseline, koja se taloži u krvotoku i na kraju u zglobovima. Na taj način javlja se uništavanje zglobova, posebno zglobova na nožnom palcu. Namernice koje su bogate purinom su meso, špargle, inćuni, piletina i gljive, pa ih je dobro izbegavati ako sumnjate na moguću pojavu gihta.Jedno od najvažnijih pravila u ishrani obolelih od gihta jeste da se izbegavaju namirnice bogate purinima. Osim već pomenutih namirnica, purin u velikim količinama pronalazimo u ćurećem mesu, govedini, teletini, kobasicama, slanini, ovcetini, mesu divljači, lososu, rakovima, jastogu, bubrezima, svinjetini, tunjevini.

Pomenute namirnice samo mogu dodatno ubrzati tok bolesti, pa ih je dobro izbegavati. Najbolje se u vezi ishrane posavetovati se sa vašim lekarom, a dok to ne uradite, mi ćemo vam spomenuti neke namernice koje imaju prednost u slučaju da bolujete od gihta. Umesto maslaca, masti i margarina treba konzumirati hladno ceđena biljna ulja.

Preporučuje se konzumiranje svežeg voća i povrća, osim karfiola, spanaća, graška i gljiva, jer te namernice imaju znatnu količinu purina u sebi.Ako volite da konzumirate žitarice, svakako dajte prednost integralnim žitaricama, posebno ječmu, prosu, pšenici te riži.Sušeno voće i voćni sokovi takođe su dozvoljeni i preporučljivi. Sok od celera, kao i sok od šargarepe su jako dobri. Raso od kiselog kupusa odličan je prirodni lek za giht i reumu.

Loading...

Izvor: Noviba/ stetoskop

Post Author: Kragujevčani

Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *