Gidrin rođendan: Siroče od devete godine, izmamljuje osmehe do danas

Na današnji dan rođen je legendarni glumac Dragomir Bojanić Gidra 1933. godine.

Njegova majka Novka umrla je od tuberkuloze dok je Gidra bio jako mali, a kada je imao nepunih deset godina, njegovog oca Jovana, oficira srpske vojske streljali su 1943. tokom Drugog svetskog rata.

I tako je Dragomir ostao potpuno sam.

Loading...

Završio je srednju školu za preradu mesa, voća i povrća u rodnom Kragujevcu i nakon mature se zaposlio u fabrici konzervi „Crvena zvezda“. A onda je preko amaterskog pozorišta „Sveta Mladenović“ došao u Kragujevačko narodno pozorište.

Legenda kaže da su njegove kolege iz pozorišta sakupile novac koji je pomogao Gidri da ode u Beograd i upiše Akademiju. Iz prve je upisao klasu čuvenog Raše Plaovića i već na prvoj godini počeo da igra u Narodnom pozorištu..

Najviše ga pamtimo po serijalu „Žikina dinastija“.

„Moja žena i ja smo nedavno čuli za taj neprijatni koicident“, „Je li kako ti ja izgledam? – Odlično dok ne progovoriš!“, „Ja se držim one narodne: U životu ko cvika može samo da se slika“, „Ljubi se s Ruskinjom? Pa tu mogu da iskrsnu međunarnodne komplikacije“, „Moj me insekt nikad ne vara“, samo su neke od replika komičnog Žike Pavlovića iz „Žikine dinastije“, koje uvek izmame osmeh na lice.

Pamtimo ga i kao Laleta u seriji „Majstori”, agenta Mikulu u „Otpisanima” i Krstivoja Krstića u seriji „Vruć vetar”, ali svakako najveću popularnost doživeo je igrajući Žiku Pavlovića od 1978. do 1992. godine.

Na studijima glume, na svojoj klasi upoznao je dve godine stariju koleginicu Ljiljanu Kontić. Venčali su se 1966, a četiri godine kasnije dobili su i ćerku Jelenu. Suprugu i bebu glumac je dočekao ispred porodilišta sa troje kola punih muzičara iz Skadarlije. Ljiljanina i Gidrina ljubav često je poprimala obrise filmskih obrta, pa se jedan od najcenjenijih parova rastajao čak dva puta, ali su se na kraju, kada bi prošle nesuglasice, uvek vraćali jedno drugom.

Njihovi bračni brodolomi bili su jedno vreme stalna tema dobronamernih šala u bifeu pozorišta i Klubu književnika.

Kažu da je Gidra i privatno bio jako duhovit, a humorom se branio i kad je bilo najteže. Kao da je svoju tugu i bol pretvarao u smeh.

Umro je 11. novembra 1993. od raka jetre. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: B92

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *