(FOTO) 85 LJUDI EVAKUSANO, MEĐU NJIMA I TRUDNICA Poplave i dalje prave probleme na jugu Srbije, preko 10.000 domaćinstava bez struje, sneg i dalje pada

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi evakuisali su 85 osoba iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka i to 32 osobe iz Doljevca, dve iz Leskovca, šest osoba iz Bojnika, osam iz Bujanovca, četiri iz Zlatokopa kod Vranja, tri iz Pirota, 28 iz Bele Palanke i po jednu iz Dimitrovgrada i iz Donje Trnave kod Niša, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Stanje na poplavljenom jugu Srbije najkritičnije je kod Bele Palanke, gde je jedno selo pod vodom. Vlada Plemić iz Sektora za vanredne situacije kaže za RTS da kiša više ne pada i da se reke na jugu zemlje polako vraćaju u korita, ali ističe da je bez struje 10.680 domaćinstava. Vanredna situacija je na snazi u nekoliko opština.

U saopštenju MUP-a, usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju, proglašena vanredna situacija u 12 lokalnih samouprava: na teritoriji gradova Niša i Leskovca, na celoj teritoriji opština Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Medveđa, Vladičin i Gadžin Han, Kuršumlija, i zbog obilnih snežnih padavina, na delu opštine Prijepolje (za šest mesnih zajednica).

poplave jug srbije
poplave jug srbije

FOTO: MUP RS

Na teritoriji Nišavskog upravnog okruga situacija je stabilna. Svi vodotokovi drugog reda su se vratili u svoja korita dok u slivu Južne Morave i dalje ima plavljenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Niša, Aleksinca i Ražnja. Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Niša tokom dana vršili su crpljenje vode iz domaćinstava u Doljevcu.

Na teritoriji Pčinjskog Upravnog okruga tokom popodneva pripadnici Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi u mestu Zlatokop izvršili su evakuaciju domaćih životinja i poplavljenih domaćinstava. Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Vranja su i dalje na terenu.

Topličkom upravnom okrugu, tokom popodneva pripadnici VSJ Prokuplje vršili su 11 crpljenja vode na teritoriji opština Žitorađe i u reonu sela Badnjevac i to u selima Držanovac, Badnjevac, Jasenice i Donje Crnatovo.

poplave jug srbije
poplave jug srbije

FOTO: MUP RS

Na teritoriji Jablaničkog upravnog okruga Leskovac situacija je stabilna, a pripadnici VSJ Leskovac su tokom dana vršili osam crpljenja vode na teritoriji grada Leskovca.

Pirotskom upravnom okrugu pripadnici Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi iz Pirota izvršili su evakuaciju 20 osoba, od toga jedne trudnice, kao i nekoliko grla sitne stoke iz poplavljenog područja na ušću Morkanjske i reke Nišave. Stanje na ostaloj teritoriji Pirotskog upravnog okruga je stabilno, a vodotoci su u opadanju.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *