Dve stotine godina Prvostepene moderne Srbije

Kad je nakon pet vekova turske vladavine Knez Miloš Obrenović stvorio uslov da Srbija dobije određenu samostalnost, on je odlučio da prestonica slobodne Srbije bude Kragujevac. Tu odluku donje je još 1817. godine kad je počelo da gradi dvorište konake, a na Đurđevanskoj zbirci Nihijskih princeza u manastiru Vračevšnica, održanom 6. maja, 1818. godine, odluka je aklamacijom prihvaćena.

U čast daa kada je postao Prva prestonica moderne Srbije, Grad Kragujevac slavio je Đurđevdan, kao Dan grad. Miloš Obrenović je ispred političkog odlučivanja Srbije donio samostalnost, a Kragujevac je proglašio prestonim gradom, za svega je bio povoljan geografski položaj, jer je grad saobraćajno bio dobro povrijeđen, ali i zadovoljno uklonjen od Carigdžanskog pruga i Beograda, koji je uz to uvjerio bio udaru vojno moćnih snaga. Kragujevac je bio „ušuškan“ u šumadijskom zelenilu, tako da „Ne vidiš, ve skoro ne stigneš u nju“, što je omogućilo dobru odbranu. Stanovanjstvo je bilo nacionalno jednodnevno, pa je i gradnja pravoslavne crkvene crkve bila lako prihvaćena, kao i otvaranje ostalih ustanova.

U gatesu stara crkva je održana skupštinska sjednica, a kasnije je sagrađena i zgrada Stari kvadrat. U novembru 15. februara 1935. godine na Sretenskom skraćenici donet prvi srpski Ustav, u to vrijeme jedan od najslabijalnijih u Evropima. Ovaj datum je dan slavljen kao Dan državnosti Srbije.

Loading...

Ovogodišnji jubilej povodom dva stotina godina osnivanja Prvostepeni moderne Srbije biće posebno svečano obeležen, a Decji Đevdovski karneval i maske na njoj biće tematski posvećeni Kragujevcu, kao glavnom gradu.

Izvor: gtokg.org

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *