Dragiša Nedović

dragisa-nedovic
Dragiša Nedović (1916-1966) je bio srpski kompozitor, tekstopisa, autor brojnih pesama…

20. jula 1916. godine, u kragujevačkom naselju Palilule, rođen je Dragiša Nedović, talentovani muzičar, kompozitor, tekstopisac i autor brojnih pesama koje su, svojom autentičnom vrednošću ostale trajno zabeležene kao deo jugoslovenske kulturne baštine. Putujući po Jugoslaviji, Nedovića su inspirisali „slike, lica i predeli“ koje je, notama i tekstovima u preko 800 pesama, oživeo i tako im podario večno sećanje i trajanje. Posle boravka u Bosni, ostale su zabeležene čuvene sevdalinke: „U lijepom starom gradu Višegradu“, „Iz Bosne se jedna pesma čuje“, „Prođoh Bosnom kroz gradove“, kojima se priključila i ona posvećena Ibar reci – „Stani, stani Ibar vodo“… Iz dalmatinskih krajeva potiču pesme: „O, lipa ti neznanko“, „O, brodiću beli“, „Mare, Mare, srićo moja“ poznatija kao „Kad si bila mala Mare“… O svojoj Šumadiji pevao je pesmama „Obraše se vinogradi dole kraj Topole“, „Lepe li su, nano, Gružanke devojke“, „Tekla reka, Lepenica“, „Na Moravi vodenica stara“, „Jesen prođe, ja se ne oženih“, „Siromah sam, druže“, „Ajd’ d’idemo Rado“, „Jutros mi je ruža procvetala“…

Nažalost, Dragiši Nedoviću su još za života osporavana autorska prava – mnoge pesme su, nepravedno, imale status narodnih, iako su pronađene u njegovom „plavom koferu“. Jedan je od osnivača Udruženja kompozitora i pisaca pesama sa narodnim motivima. Umro je 31. januara 1966. godine u svom Kragujevcu.

Loading...

Od 1999. godine, u spomen na ovog vrsnog umetnika, održava se festival „Dani Dragiše Nedovića“. U pokušaju da posthumno zaštiti njegova autorska prava, ali i stvaralaštvo od zaborava, prof. dr Dragan Bataveljić je 2003. godine objavio monografiju „Dragiša Nedović – život i delo“.

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *