DOŽIVELA INFARKT, PA KRENULA DA SE PORAĐA Lekari se našli pred NEMOGUĆOM SITUACIJOM, a onda uspeli da IZVEDU ČUDO

Ginekolozi GAK „Višegradska“ izveli su pravo čudo – uspešno su porodili ženu koja je tokom porođaja imala snažan infarkt miokarda, saznaje „Blic“.

Kada je prof. dr Saša Kadija, ginekolog u GAK „Višegradska“, došla u nedelju na celodnevno dežurstvo, nije ni slutila kakva drama je očekuje tog dana.

Tog jutra pozvale su nas kolege iz Urgentnog centra zbog pacijentkinje koja ima masivni akutni infarkt miokarda, a koja je trudna – počinje priču za „Blic“ prof. dr Saša Kadija.

Loading...
FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Iako je žena bila blizu porođaja, nije joj još uvek bio termin. Međutim, kada je ekipa iz GAK-a stigla, videli su da je pacijentkinja već počela da se porađa. Da situacija bude još komplikovanija, ova žena je bila na jakoj terapiji protiv zgrušavanja krvi.

– U momentu donošenja odluke za carski rez ona je bilo životno ugrožena. Prvi razlog je masovni, sveži infarkt miokarda. Obično je potrebno da pre operacije, a posle infarkta, prođe tri do šest meseci. Ovde nismo imali tu mogućnost. Drugi faktor rizika bila je i antikoagulantna terapija koju su kardiolozi morali da primene – pojašnjava prof. dr Saša Kadija.

Iako carski rez nije toliko komplikovana operacija, ipak može biti opasna. U ovom slučaju, opasnost je pretila zbog velikog gubitka krvi jer je primala terapiju protiv zgrušavanja krvi i tokom samog porođaja.

Pored teške odluke lekara da porode pacijentkinju putem carskog reza, problem je bila i anestezija koja je morala biti krajnje specifična za trudnicu koja u momentu porođaja ima infarkt miokarda i čije srce konstantno popušta.

Carski rez je trajao pola sata i porodilja je, na sreću, izbegla očekivani enormni gubitak krvi. Paradoksalno, i nakon porođaja njen život je i dalje bio ugrožen.

Kada se trudnoća završi, smanji se pritisak na srce, zahtevi organizma postaju potpuno drugačiji, ali se te promene dešavaju dosta naglo i onda je i to dodatni rizik po porodilju. Nakon porođaja, ona je ostala u Urgentnom centru, a mi smo je svakodnevno obilazili. Na sreću, i mama i beba su bile dobro – sa osmehom kaže prof. dr Saša Kadija.

Važan je timski rad lekara

Kako prof. dr Saša Kadija ističe, za srećan kraj zaslužan je timski rad.

Specifičnost Urgentnog i Kliničkog centra jeste multidisciplinarni pristup – mogućnost da se u roku od 15 minuta angažuje 10 specijalista različite vrste. Bez toga ne bismo se našli na tom mestu dovoljno brzo da joj uspešno pomognemo.

Izvor: Blic – Andriana Janković

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *