DOKTORA STEVANOVIĆA POŠTUJE CELA SRBIJA Zovu ga Srpski doktor Haus, a od kada je krenula epidemija korone, njegove reči su spas

I njegova sestra pozitivna na korona virus.

Goran Stevanović, direktor infektivne klinike

Goran Stevanović, direktor infektivne klinike, Foto: Predsedništvo Srbije

Doktora Gorana Stevanovića, svakodnevno viđamo na malim ekranima od kada je počela epidemija korona virusa u Srbiji. Doktor za koga mnogi tvrde da je veliki stručnjak i profesionalac, te ga zovu i „srpski dr Haus“ svojim izjavama ovih dana uliva poverenje velikom broju građana Srbije

Loading...

Dr Stevanović na konferenciji za medije preksinoć je izjavio da se povećanje broja zaraženih korona virusom očekivalo, te je ponovio apel građanima da maksimalno smanje boravak napolju i izbegavaju uobičajene socijalne kontakte kako bi doprineli smanjenju rizika od širenja zaraze.

„Očekivali smo porast broja zaraženih. Uprkos preduzetim merama i ograničenjima kretanja i dalje u toku dana imamo puna šetališta, igrališta, prodavnice, to je veliki rizik za prenos infekcije“, upozorio je Stevanović, koji je u intervjuima za medije naglašavao da nema iskorenjenih bolesti izuzev velikih boginja.

Prema njegovim rečima, ovo je nov virus i „niko osim Kineza, koji su pregurali epidemiju, ne zna o tome puno, ali znamo koji su rizici zaraze i zato moramo da držimo distancu, da se sklonimo sa ulica i svih mogućih javnih mesta“. Kako je naglasio, najzarazniji su ljudi pred početak bolesti.

„U tom trenutku druženje na udaljenosti manje od propisane je veliki rizik. Svaki poljubac je potencijalno smrtonosan, jer neko može da ne zna da je bolestan.“

Koronavirus, infektivna klinika

Koronavirus, infektivna klinika, Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

Dr Stevanović je posebno naglasio da najmlađi nisu ugroženi, odnosno da ne obolevaju od teške kliničke slike, ali je upozorio da su „vrlo efikasan rasadnik infekcija“.

Ovaj stručnjak je još na početku pojave virusa smirivao javnost rečima da je Srbija spremna za najcrnji scenario, ali je ulivao i nadu da do toga neće doći.

Ono što javnost u Srbiji nije znala, a što je saopštio Stevanović je da su do sad skoro svi potvrđeni slučajevi korona virusa „došli iz inostranstva“, kao i da je tačno da su neki lekari i medicinske sestre inficirani, ali da je taj broj „za sada izuzetno mali i ne ugrožava rad sistema“.

Dr Stevanovića na konferenciji je hvalio i sam predsednik Vučić, a novinarima je tada otkrio i da je sestra doktora Stevanovića zaražena korona virusom. 

Goran Stevanović je i na čelu Komisije za unapređenje kvaliteta rada Kliničkog centra Srbije.

Izvor: Alo/ I. L

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *