DETALJNA PROGNOZA ZA PROLEĆE I LETO Početak toplijih dana nije tako sjajan, a onda stiže LETNJI TEMPERATURNI ŠOK

Kraj zime i početak proleća dočekali smo uz ne tako sjajne vremenske prilike – bilo je kiše, a biće je i u narednim mesecima, čak i tokom leta. Ali, nemojte da očajavate. Iako će proleće i početak leta obeležiti kišne padavine, za „udarne“ letnje mesece očekuju se tropske temperature.

Dugoročna prognoza RHMZ-a predviđa da u aprilu i maju temperature ne bi trebalo da padnu ispod proseka za ovo doba godine. U junu mesecu možemo da očekujemo više kiše, ali tokom jula i avgusta očekuje se suvo vreme. Ipak, zbog nepredvidivosti dugoročnih meteoroloških prilika, moguće je da će biti i odstupanja od predviđenih prognoza.

PROLEĆE

Loading...

Prema rečima meteorologa iz RHMZ-a, Dragana Mihića, za razliku od prošle godine kada su temperature bile znatno iznad proseka, ove godine proleće neće biti toliko toplo.

Da podsetimo, april prošle godine je bio najtopliji od kada postoje meteorološka merenja u Srbiji, a maj treći najtopliji – objašnjava Dragan Mihić iz RHMZ-a za „Blic“.


FOTO: NENAD PAVLOVIĆ / RAS SRBIJA

April

Prema dugoročnoj prognozi RHMZ-a, srednja aprilska temperatura kretaće se u intervalima od 11 do 14 stepeni, dok će u planinskim predelima biti malo niža, i to do 7 stepeni.

Očekuje nas prosečno topao april sa manjom količinom padavina na severoistoku i u centralnom delu Srbije – rekao je Mihić.

Temperature će biti u granicama normale za ovo doba godine.

Maj

U Beogradu i široj okolini, srednja maksimalna temperatura tokom ovog meseca iznosiće oko 24 stepen, dok će u ostalim delovima zemlje temperature biti iznad proseka.

Očekuje nas prosečno topao maj sa prosečnom količinom padavina na severu, delu zapadne i istočne Srbije, dok će u južnim krajevima biti manje količine padavina za to doba godine – pojašanjava Mihić za „Blic“.

Beograd prognoza za narednih 30 dana
Beograd prognoza za narednih 30 dana


FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

LETO

Prema rečima meteorologa RHMZ-a, prošlo leto bilo je sparno zbog velike količine padavina, dok se ove godine očekuje da će biti manje kišno.

Za leto možemo da očekujemo toplo vreme sa odstupanjem srednje sezonske temperature do dva stepena Celzijusa. Leto bi u globalu trebalo da bude prosečno kišno – rekao je Mihić.


FOTO: N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Jun

Mesec jun će odlikovati srednja temperatura do 28 stepeni, kao i veći broj dana u kojima će biti prisutna kiša.

U junu na jugu Srbije možemo očekivati nešto veće količine padavina – navodi meteorolog.

Topliiji jun predviđa da će u proseku najniže temperature iznositi oko 17 stepen.

Novi Sad prognoza za narednih 30 dana
Novi Sad prognoza za narednih 30 dana

Jul

U julu mesecu možemo da očekujemo temperature iznad proseka, kada će srednja maksimalna temperature u julu biti oko 31,5 stepeni Celzijusa. Padavine će biti u granicama proseka, a tokom letnjih meseci predviđeno je da bude od 30-55 tropskih dana.

Niš prognoza za narednih 30 dana
Niš prognoza za narednih 30 dana


FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

Avgust

Sledi nam prosečno suv avgust mesec, bez znatnijih padavina. Srednja temperatura koja se očekuje za ovaj mesec iznosiće 30,9 stepena.

Prošlog leta, koje je bilo toplo i sparno, prevaziđen je maksimalan broj dana sa padavinama u Sjenici i na Kopaoniku, a takođe i maksimum broja grmljavinskih dana u Leskovcu, Kuršumliji, Kruševcu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Sjenici i na Zlatiboru – zaključuje Mihić iz RHMZ-a.

Izvor: blic

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *