Čisti krv, snižava temperaturu i još PET razloga zašto bi trebalo da jedete ovo moćno VOĆE

Da bi se postigla preventivna zaštita od malignih oboljenja, svakodnevno u organizam treba unositi po 130 grama malina, savetuju stručnjaci. Naravno, u terapijskom smislu ne može da zameni lek, ali može da deluje preventivno.

FOTO: PROFIMEDIA

Malina ima značajno preventivno dejstvo protiv nastanka tumora, jer se pokazalo da sadrži nekoliko materija koje sprečavaju delovanje nekih enzima značajnih za rast tumora.

Tradicionalna medicina odavno preporučuje da se maline jedu, jer podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku i pospešuje lučenje insulina dakle reguliše šećer u krvi.

CopyAMP code

A tu su i ovi razlozi:

FOTO: PROFIMEDIA

Čuva od bakterija

Antocijani koje ona sadrži, koji joj daju divnu crvenu boju, predstavljaju materije koje, pored svog antioksidantnog dejstva, deluju i protiv bakterija i gljivica.

Protiv reume

U narodnoj medicini, malina se koristi za ublažavanje reumatičnih bolova, smanjenje velike količine želudačne kiseline, a preporučuje se i protiv bronhitisa, bolesti mokraćnih puteve i bolesti jetre.

Čisti krvne sudove i snižava holesterol

Veliko bogatstvo biljnih vlakana čini malinu odličnom za poboljšanje rada creva, a poznato je i da biljna vlakna usporavaju apsorpciju šećera i holesterola u krv, pa tako malina može pomoći regulaciji šećera, kao iholesterola u krvi. Svaršeno čisti krvne sudove.

Izvor vitamina C

Naročito je bogata vitaminom C, a sadrži i vitamine B grupe i vitamin A, dok ostalih vitamina i minerala ima u manjim količinama.

Za savršenu liniju

Maline su niskokalorične, u 100 grama ovog voća krije se samo 52 kalorije. Osim toga maline sadrež ketone koji podstiču metabolizam masti, pa tako sprečavaju gomilanje masti u telu. Neki preparati za mršavljenje sadrže ketone maline.

Čaj protiv prehlade

Od listova maline priprema se čaj (kašičica suvog lista, prelije se sa 2,5 dcl vrele vode) Čaj se preporučuje kod prehlade, upale grla, kašlja, crevnih upala, dijareje…

Maline snižavaju temperaturu

U narodnoj medicini sok i sirće od maline koriste se za snižavanje temperature.

Izvor: zena.blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *