ČEKAJU RED ZA PUTINA: Raste broj lidera koji bi da razgovaraju s ruskim predsednikom

Bez obzira na zapadne sankcije i demonizaciju ruskog predsednika u medijima, broj šefova država koji žele da se sretnu sa Vladimirom Putinom u Japanu na samitu G-20 stalno raste

MOSKVA – OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Loading...

Bez obzira na zapadne sankcije i demonizaciju ruskog predsednika u medijima, broj šefova država koji žele da se sretnu sa Vladimirom Putinom u Japanu na samitu G-20 stalno raste. Iako je do skupa u Osaki ostalo malo vremena, jer se održava 28. i 29. juna, Putinov portparol Dmitrij Peskov je minulih dana bio prisiljen da demantuje neke najave o „dogovorenim“ sastancima. Putin u Osaki već ima dogovorene razgovore samo sa liderima Kine i Indije.

U Kijevu su bombastično najavili susret novog predsednika Vladimira Zelenskog sa Putinom. Čak je Zelenski najavio prvu rečenicu: „Donbas i Krim su ukrajinski.“ Zvuči čudno, jer je Putin više puta kazao da je Donbas ukrajinska teritorija i ako hoće da ga reintegrišu moraju da direktno pregovaraju sa predstavnicima Donjecke i Luganske oblasti. Što se tiče Krima, Putin smatra da su se o tome izjasnili stanovnici tog poluostrva na referendumu pre pripajanja Rusiji.

U planovima predsednika Putina nema susreta sa Zelenskim – rekao je Peskov.

Interesantno je da je u ponedeljak Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo da nisu informisani o dolasku Zelenskog na samit G-20. Jasno je da je Zelenskom važno da sa Putinom razmeni bar nekoliko rečenica, jer bi na taj način digao sebi rejting kod dela birača u Ukrajini pred parlamentarne izbore. Njegovog prethodnika Petra Porošenka je Putin uoči izbora ignorisao, pa čak nije hteo ni da mu se odazove na telefonski poziv. Razlika između Zelenskog i Porošenka je u tome što je novi predsednik svestan da vojnim putem ne može da vrati Donbas.

Interesantno je da u Kremlju nisu sigurni da će se u Osaki održati susret Putina i predsednika SAD Donalda Trampa. Moguće je da to bude kratak razgovor, a ako i dođe do pravog susreta on će, kao i prethodni, više ličiti na „inventuru problema“ nego što će se lideri dveju najmoćnijih država dogovarati da potpišu u bližoj budućnosti neki važan dogovor. U Moskvi su svesni da do kraja ovog mandata nije realno očekivati od Trampa da se sa Putinom dogovori o nečem važnom, pogotovo iz oblasti razoružavanja, jer za to predsednik SAD nema podršku svoje političke elite.

Pitanje je hoće li i koliko dugo Putin razgovarati sa odlazećom britanskom premijerkom Terezom Mej. Nijedan od susreta sa Putinom koji su minulih dana najavljivani u medijima nije službeno potvrđen i pripremljen sa jasnim dnevnim redom.

NIŠTA OD MIRA NI KURILA

U Tokiju su se nadali da će u vreme održavanja samita biti potpisan okvirni dogovor o miru sa Rusijom i da će da se potvrdi ono što su odbili u vreme SSSR-a 1956. kada im je sovjetski lider Nikita Hruščov nudio dva od četri kurilska ostrva (na slici). No, Putin je već, za TV kanal Rusija, kazao da ne planira da vrati Kurile Japanu: „Ruska zastava na Kurilima neće biti spuštena i nemamo nikakvih planova o davanju tih ostrva Japanu“, bio je jasan Putin.

Izvor: Novosti

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *