Bivši francuski diplomata o do sada nepoznatim detaljima iz Rambujea: Ko je minirao pregovore, a ko dao zeleno svetlo za bombardovanje Srbije

Cilj bombardovanja nije bilo nezavisno Kosovo, bilo bi bolje da je to moglo da se izbegne – kaže Iber Vedrin, koji je sa tadašnjim britanskim kolegom Robinom Kukom kopresedavao neuspešnim pregovorima u Rambujeu

Iber Vedrin, bivši šef francuske diplomatije iz vremena kada je ta zemlja učestvovala u bombardovanju Srbije i SRJ, izjavio je da je ta akcija bila neizbežna kako bi se neutralisali srpski vojni ciljevi i sprečilo delovanje srpskih bezbednosnih snaga na Kosovu, a da su konačnu odluku o tome „razumele ili odobrile sve zemlje NATO, sve zemlje EU, svi susedi Srbije“.

– Cilj bombardovanja nije bilo nezavisno Kosovo. Bilo bi bolje da je to moglo da se izbegne – kaže u intervjuu za „Večernje novosti“ Vedrin, koji je sa tadašnjim britanskim kolegom Robinom Kukom kopresedavao neuspešnim pregovorima u Rambujeu.

Loading...

Kako podsećaju „Novosti“, Vedrin je kasnije izjavljivao da su mu ti pregovori predstavljali veliku frustraciju, kao i da je njihovom neuspehu doprineo i otvoren proalbanski stav tadašnje američke državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Na konstataciju beogradskog dnevnika da bombardovanje nije rešilo problem na Kosovu i da i dalje nije nezavisno za veliki deo međunarodne zajednice, Vedrin je rekao da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. i da ga sada priznaje 110 zemalja članica UN.


Vedrin je izjavljivao da su mu pregovori u Rambujeu predstavljali veliku frustraciju, kao i da je njihovom neuspehu doprineo proalbanski stav Medlin Olbrajt-Foto: Profimedia/AFP

Vedrin je izjavljivao da su mu pregovori u Rambujeu predstavljali veliku frustraciju, kao i da je njihovom neuspehu doprineo proalbanski stav Medlin Olbrajt-Foto: Profimedia/AFP

– Mislim da morate da priznate tu realnost i da se projektujete u budućnost – izjavio je bivši francuski ministar, koji je sada geopolitički analitičar, savetnik i publicista.

On je izjavio da je način na koji se danas tretiraju Srbi na KiM neprihvatljiv.

– Svestan sam toga. To je jednako za žaljenje kao i ono što je ranije činjeno Albancima na Kosovu…I američki Stejt department je zabrinut zbog toga – kaže Vedrin.

Na podsećanje lista da su Srbi bili veoma razočarani zbog učešća starog saveznika Francuske u napadu NATO i na pitanje da li je možda moglo da bude drugačije, Vedrin je rekao da savezništvo dve zemlje datira još od početka 20. veka, „ali u veoma drugačijem kontekstu“, dodajući da su „konačnu odluku o upotrebi vojne sile razumele ili odobrile sve zemlje NATO, sve zemlje EU, svi susedi Srbije“.

Izvor: Telegraf /Tanjug

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *