„Bio sam u Kraljevu. Mnogo je lepo u Kruševcu. Sigurno ću se ponovo vratiti u Kragujevac!“

Beograđani de facto imaju problem da razaznaju ova tri grada

Kraljevo / Foto: Časlav Petrović

Kraljevo

Loading...

Kada je jedan korisnik društvena mreža Twitter šaljivo napisao: Bio sam u Kraljevu. Mnogo je lepo u Kruševcu. Sigurno ću se ponovo vratiti u Kragujevac! mnogima je to delovalo vrlo simpatično, ali stanovnicima ova tri grada vrlo verovatno nije jer između njih postoje i te kakve razlike.

Praktično im je jedino zajedničko to što njihovi nazivi počinju na isto slovo i što su u pitanju gradovi izuzetno bogate istorije.

Grad sa više naziva

Iako je i ranije grad nosio naziv Kraljevo, u istorijskim spisima je poznat kao Rudo Polje i Karanovac, a kasnije čak i kao Rankovićevo, po Aleksandru Leki Rankoviću. Zvanično od 8. januara 1955. godine grad Kraljevo nije menjao naziv.

Ono po čemu je ovaj grad najpoznatiji jeste manastir Žiča, u kome je krunisano sedam srpskih kraljeva, a koji je od grada udaljen svega par kilometara.

Arheološki ostaci pokazuju da je još u doba neolita na ovom području postojalo naselje, a smatra se da je upravo ta teritorija bila izuzetno značajan deo srpske države Raške.

Danas je Kraljevo ekonomski, administrativni, industrijski i trgovinski centar na jugozapadu Srbije i spada u red privredno razvijenih gradova.

Osim manastira Žiča, u blizini Kraljeva se nalaze i ostaci srednjovekovnog grada Magliča i srpski srednjovekovni manastir Studenica.

U Kraljevu su rođeni mnogi, koji su ostavili traga, kako u umetnosti i sportu, tako i u drugim oblastima. Mira Trailović Lepa Lukić, Lidija Vukićević, Ljubodrag Simonović. Predrag Živković Tozovac, Nebojša Dugalića, Ivan Bekjarev, Vesna Zmijanac i Dejan Brđović samo su neki od njih.

Prestonica kneza Lazara

Grad Kruševac

Kruševac / Foto: Wikimedia/Sunrise

Iako je utvrđeno da je 1371. srpski knez Lazar Hrebeljanović podigao današnji grad Kruševac za svoju prestonicu, on se prvi put zvanično pominje 16 godina kasnije u jednoj od kneževih povelja. Po završetku Kosovskog boja, Kruševac je prestonica sada vazalne Srbije, kojom je prvo upravljanja kneginja Milica, a zatim i despot Stefan, koji kasnije prestonicu seli u Beograd.

Zanimljiv je podatak da je treća apoteka u Srbiji otvorena upravo u Kruševcu 1868. godine.

Danas je Kruševac relativno jak u privrednom smislu, a posebno je razvijena hemijska i metaloprerađivačka industrija.

U Kruševcu su rođeni i živeli mnogi istorijski važni ljudi, koji su ostavili nemerljiv doprinos, kao što su Vlastimir Đuza Stojiljković, Miodrag Petrović Čkalja i Radmila Savićević, zatim Mihajlo Bata Paskaljević, Vojin Ćetković i Taško Načić. A iz Kruševca rodom je bio i Stanislav Binički, zatim Stojan Protić i Ljiljana Habjanović Đurović.

Prestonica Kneževine Srbije

Zastava oružje Kragujevac

Foto: Facebook/Zastava oružje

Ubrzani razvoj grad Kragujevac doživljava od 1818. Godine, kada postaje zvanično prestonica Kneževine Srbije. Značajne gradske građevine su nastale u tom periodu, a među njima se izdvajaju knežev i konak kneginje Ljubice, kao i amidžin konak.

Upravo u Kragujevcu, u porti stare crkve ja pročitan i Sretenjski ustav, koji je načinio Dimitrije Davidović. Tu je 1835. osnovan i Knjaževsko-srpski teatar, a iste godine je u gradu otvorena i prva apoteka. Nedugo nakon toga je osnovana i Vojna bolnica, dok je Kragujevački licej osnovan 1838. i smatra se pretečom beogradske Visoke škole i kasnije Univerziteta.

Mnogima je Kragujevac najpoznatiji po fabrici Zastava.

U Kragujevcu su pored ostalih rođeni knez Milan Obrenović i Knez Mihajlo Obrenović, glumac Mija Aleksić i srpski vojvoda Radomir Putnik. Srpski akademik i čuveni arheolog i kulturni antropolog Dragoslav Srejović je takođe iz Kragujevca, kao i glumci Dragomir Bojanić Gidra i Branislav Ciga Jerinić, ali i pevačica Marija Šerifović i mnogi drugi.

Izvor: Telegraf

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *