Ako ne možete da zaspite za 20 minuta, možda vam preti neka od ovih 9 bolesti

Nekim danima imamo većih problema da zaspimo nego li drugih

Ukoliko vam treba više od 20 minuta da zaspite kada legnete možda se iza te vaše insomnije krije neki ozbiljniji problem i trebalo bi da se javite vašem lekaru.

Uspavljivanje može da kaže mnogo toga o vašem zdravlju jer se toliko toga dešava kada se osećate umorno. Vreme potrebno da zaspite naziva se “spavajuća latentnost” i normalna se kreće od 15 do 25 minuta i smatra se najboljom tačkom kada je vaše telo spremno da se prepusti spavanju. Nju može da ugrozi nekoliko različitih faktora.

Miran san može da vam poremeti neki ozbiljniji zdravstveni problem.

Loading...

Foto: Pixabay.com

Pored toga što već samo izazivači mogu biti ozbiljni, nedostatak sna izaziva nove probleme i tako upadate u lavirint kome se kraj ne nazire. Ukoliko i vi imate problema da zaspite, posetite lekara jer se iza svega toga možda krije neki od sledećih problema.

Gastroezofagealni refluks

Kada ležite, stomačna kiselina lakše dolazi do vašeg ezofagusa i uzrokuje lupanje srca. To uzurpira vaš organizam koji ne može da zaspe, pa imate i problema da nađete pozu za spavanje koja će vam odgovarati.

Anksioznost

Ako ste pod stresom ili ste nervozni to može da se odrazi na spavanje.

Astma

Kod odloženog uspavljivanja često se javlajju simptomi koji su vezani sa problemom disanja, a njih može da uzrokuje astma. Simptomi astme se pogoršavaju noću i manifestuju se kao gušenje, šištanje iz pluća i gubitak daha.

Poremećen raspored spavanja

Okretanje i prevrtanje u snu ima svoj uzrok. Foto: Pixabay.com

Drugačije obaveze i način života može da poremeti vaše spavanje jer se remeti i vreme kada odlazite u krevet.

Artritis

Ako osećate svrab i bol, oni se obično intenziviraju tokom noći i mogu da budu simptom artritisa. Više od 80 odsto ljudi koji imaju artritis imaju problema sa disanjem, a da toga nisu ni svesni.

Menopauza

Povezana je sa starenjem i javlja se u kasnijim godinama života kod žena. Ika omožda vi niste svesni toga, lekar može da uvidi u čemu je problem i zbog čega ne možete da spavate kao pre.

Sindrom umornih nogu

Prevrtanje po krevetu i nemogućnost da nađete pozu koja vam odgovara može da bude posledica sindroma nemirnih nogu.

Spavajuća apnea

Iako je poznata kao problem koji remeti san dok spavate, može da dovede i do teškog uspavljivanja. Kako se teško dijagnostikuje, možda nećete uspeti odmah da shvatite u čemu je problem.

Nedostatak vitamina

Našem telu su potrebni vitamini kako bi normalno funkcionisalo. Ukoliko se javi nedostatak vitamina, a posebno minerala magnezijuma i gvožđa, dolazi do otežanog uspavljivanja.

Izvor: Telegraf.rs/bustle.com)

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *